Business Internaţional

Economia Ucrainei a incetinit, preturile continua sa creasca

07.07.2008, 19:55 20

Guvernul ucrainean si-a revizuit previziunile pe 2008 privind evolutia ratei inflatiei, in timp ce in prima jumatate a acestui an tara a inregistrat un nivel mult mai mic de crestere economica decat cel preconizat, scrie Bloomberg.
Ministrul de justitie al Ucrainei, Mykola Onishchuck, a declarat ca se asteapta ca rata inflatiei sa atinga un nivel de 15,9% pana la sfarsitul lui 2008, cu 0,6% mai mult fata de tinta de inflatie fixata initial.
Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a cerut deja guvernului o rectificare de buget pentru 2008 cu scopul de a reduce pe cat posibil nivelul inflatiei, care a atins in luna mai 31,3%.
Cererea i-a fost refuzata din cauza opozitiei premierului Iulia Timosenko fata de aceasta masura.
In prima jumatate a acestui an, Ucraina a inregistrat o crestere economica de 6,4%, cu 0,4% mai redusa fata de previziunile anterioare ale guvernului de la Kiev.
Spre deosebire de Iuscenco, premierul Timosenko considera ca excedentul bugetar din acest an de aproximativ 4,21 miliarde de euro (6,61 miliarde de dolari) ar trebui directionat, in special, catre industria energetica si catre dezvoltarea infrastructurii rutiere.
Planurile guvernamentale includ si acordarea sumelor de bani necesare pentru pregatirea Campionatului European de fotbal Euro 2012, care se va desfasura in Ucraina, a mai afirmat Timosenko.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO