Business Internaţional

Economia Ucrainei slabeste pe zi ce trece din cauza luptelor de pe scena politica

12.03.2009, 16:35 61

Ucraina incepe sa resimta tot mai vizibil efectele declinului economic global, iar reticenta politicienilor de a adopta masuri ferme anticriza nu face decat sa agraveze situatia.

Fabricile de otel si de produse chimice din Ucraina, considerate candva principalele forte ale economiei tarii, sunt nevoite in prezent sa concedieze mii de muncitori din cauza crizei economice, scrie International Herald Tribune.
In multe orase ucrainene incalzirea sau furnizarea apei au fost intrerupte timp de mai multe zile, deoarece cei care locuiesc in aceste localitati nu isi pot plati facturile la intretinere. Pana si serviciul public de transport subteran al Kievului, capitala tarii, este amenintat de lipsa banilor.
Bancile ucrainene incep sa fie luate cu asalt de clienti, moneda nationala a tarii se depreciaza, iar guvernul actual s-ar putea afla in scurt timp in pericol de a nu-si mai putea indeplini obligatiile financiare. Ucraina era considerata cu putina vreme in urma un adevarat simbol al statelor emergente, o democratie care imbratisase principiile pietei libere si care renuntase pentru totdeauna la tendintele autoritariste. In prezent insa, edificiul cladit in ultimii ani a inceput sa se clatine. Situatia neplacuta pe care o traverseaza tara reprezinta o amenintare reala pentru celelate economii ale Europei, dar si pentru fostele state sovietice.
Protestele organizate in mai multe tari ale Europei de Est par iminente si in Ucraina. Recent, printre locuitorii Kievului circulau zvonuri referitoare la nemultumirile tot mai mari legate de criza economica si la sentimentele de furie la adresa guvernului aparute pe fondul faptului ca executivul este acuzat ca petrece mai mult timp certandu-se in loc sa conduca tara.
Pancarta pe care o tinea in mana Vasily Kirilyuk, un instalator somer care lua parte la un protest impotriva guvernului de la Kiev, insumeaza perfect frustrarile ucrainenilor deoarece pe ea scrie: "Sa scapam de toti". Kirilyuk nu ezita sa impinga acest mesaj si mai departe. "Cu siguranta ca va exista o revolta, iar oamenii vor lua parte la ea doar pentru ca s-au saturat", spune el.
Kirilyuk, in varsta de 29 de ani, potesta in aceeasi piata centrala care a gazduit in 2004 celebra Revolutie Portocalie, eveniment care a adus la putere un guvern pro-occidental in Ucraina. Tanarul ucrainean afirma ca i-a sprijinit si atunci cu ardoare pe protestatari, insa de aceasta data el si ceilalti care si-au instalat corturi in fata sediului guvernului de la Kiev cer ca eroii Revolutiei Portocalii sa iasa de pe scena politica.
Nu este greu de ghicit de ce liderii de la nivel mondial sunt din ce in ce mai ingrijorati de nemultumirile si de criza financiara prin care trece Ucraina, tara cu aproape 46 de milioane de locuitori si cu o asezare strategica pe harta Europei. Un stat de dimensiuni reduse precum Letonia sau Islanda nu ar putea genera probleme prea mari, insa un colaps financiar in Ucraina ar distruge definitiv increderea deja extrem de scazuta a investitorilor in pietele din Europa de Est, mai ales ca economiile din regiune, considerate la un moment dat extrem de puternice, sunt grav afectate de criza.
Faptul ca nemultumirile devin din ce in ce mai vizibile ar putea oferi ocazia perfecta pentru ca Rusia, care are legaturi etnice si lingvistice puternice cu sudul si estul Ucrainei, sa incerce sa se implice in problemele interne ale tarii. Mai mult decat atat, Kremlinul ar putea sa se foloseasca de Ucraina pentru a oferi un exemplu referitor la ceea ce se poate intampla atunci cand fostele republici sovietice incearca sa urmeze modelul occidental si adopta un regim democratic bazat pe piata libera.
"Ucraina este o adevarata veriga slaba a Europei in ceea ce priveste stabilitatea", potrivit lui Olexiy Haran, profesor de politica comparata la Kiev Mohyla University. "Tara reprezinta un actor cheie care mediaza relatia intre Uniunea Europeana aflata in expansiune si Rusia", a declarat Haran.
Economia Ucrainei este dependenta de exporturile de otel si de produse chimice, insa acestea au intrat in declin in ultima perioada. Fenomenul face ca efectele crizei sa fie extrem de vizibile, iar oamenii devin foarte nemultumiti de actualul guvern.
Presedintele Victor Iuscenko, unul dintre liderii Revolutiei Portocalii, a atras atentia intregii lumi in 2004 cand a aparut pe canalele publice de media cu fata plina de semnele vizibile ale unei otraviri. In ciuda popularitatii uimitoare pe care o avea Iuscenko in acea perioada, in prezent aproape 57% din cei care au luat parte la un sondaj de opinie au declarat ca isi doresc ca acesta sa demisioneze.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO