Business Internaţional

Economiile est-europene încetinesc sub forţa suflului războiului din Ucraina

Economiile est-europene încetinesc sub forţa suflului...

Autor: Bogdan Cojocaru

18.08.2022, 00:00 84

Economia Poloniei, cea mai mare din Europa de Est, a scăzut în trimestrul II, ceea ce înseamnă că are aşternut drumul spre o recesiune tehnică, scrie Bloomberg. Acolo, consumul, un motor de creştere, a fost susţinut mult timp mai ales de cheltuielile refugiaţilor ucraineni.

În acelaşi timp, România şi Ungaria au surprins în bine prin evoluţiile lor economice, PIB-ul majorându-se mai mult decât s-a anticipat. Însă toţi indicatorii arată că regiunea se îndreaptă spre recesiune în semestrul II odată cu acutizarea crizei energiei şi a accelerării creşterii preţurilor. Dar surprize au mai fost. PIB-ul polonez, recunoscut pentru rezistenţa la recesiune, s-a comprimat cu minus 2,3% în perioada aprilie-iunie faţă de trimestrul anterior. România a crescut cu 2,1% când mai toţi analiştii preconizau scădere. Ungaria, devenită centru industrial pentru coloşii germani şi unde guvernul a plafonat preţurile carburanţilor, a urcat cu 1%.

Pentru Ungaria, optimismul era cel mai mare. Totuşi, economiile încetinesc, iar acest lucru se vede în cursul valutar. Zlotul şi forintul s-au depreciat semnificativ după publicarea datelor privind economiile. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO