Business Internaţional

Economist de la Universitatea Yale: SUA sunt pe calea pierderii războiului comercial

Economist de la Universitatea Yale: SUA sunt pe calea...

Autor: Răzvan Botea

12.07.2018, 18:46 434

SUA şi China sunt în fazele incipiente ale unui război comercial, iar reputatul economist american Stephen Roach spune că SUA sunt în poziţia de a pierde, relatează CNBC.

„Războiele comerciale nu sunt uşor de câştigat. Sunt uşor de pierdut, iar SUA este pe cale să piardă acest război comercial”, a spus Roach, membru senior al Universităţii Yale şi fost şef al diviziei din Asia a băncii Morgan Stanley.

Administraţia preşedintelui Trump a anunţat marţi o listă cu produse chinezeşti de import care urmează să fie purtătoare de taxe vamale de 10% atunci când intră pe teritoriul SUA. Valoarea bunurilor se ridică la 200 de miliarde de dolari. China a anunţat măsuri de retorsiune.

Tarifele acestea încă nu au fost aplicate încă, dar săptămâna trecută SUA a aplicat taxe vamale pentru importuri chinezeţti în valoare de 34 de miliarde de dolari.

Alţi economişti nu sunt de aceeaşi părere cu Roach. Mohamed El-Erian, consilier economic şef al grupului Allianz, este de părere că SUA se află într-o poziţie mai bună decât China în această situaţie: „În termeni simpli, câştigăm şi vom câştiga acest război comercial. Doar uitaţi-vă la performanţele pieţei americane prin comparaţie cu cele din China sau alte pieţe”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO