Business Internaţional

Economiştii se aşteaptă ca BCE să lase vorba şi să treacă la acţiune pentru a ieftini finanţarea guvernelor. Mai mulţi oficiali ai BCE au respins necesitatea unei acţiuni drastice după ce în ultimele câteva săptămâni au început să crească yieldurile obligaţiunilor guvernamentale

Economiştii se aşteaptă ca BCE să lase vorba şi să...

Autor: Bogdan Cojocaru

08.03.2021, 00:05 195

Banca Centrală Europeană îşi va mări ritmul în care cumpără active pentru a aduce sub control creşterea costurilor de finanţare ale guvernelor din zona euro, tendinţă care riscă să întunece perspectivele de revenire din pandemie a economiilor.

Aceasta este opinia care domină într-un sondaj Bloomberg realizat cu participarea mai multor economişti. Studiul arată, de asemenea, că mai mult de jumătate dintre respondenţi se aşteaptă ca programul de 1.850 de miliarde de euro de achiziţii de obligaţiuni al BCE să fie extins dincolo de martie 2022, data actuală de încheiere.

În acelaşi timp, doar o cincime se aşteaptă la o nouă creştere a dimensiunii programului, un instrument de control al randamentelor obligaţiunilor guvernamentale, ceea ce sugerează că mişcările pieţei de până acum nu au schimbat în mod fundamental perspectivele economice.

Mai mulţi oficiali ai BCE au respins necesitatea unei acţiuni drastice după ce în ultimele câteva săptămâni au început să crească yieldurile obligaţiunilor guvernamentale. Totuşi, ei au subliniat că banca centrală a zonei euro este gata să contracareze orice creşteri „nejustificate“. Deocamdată, nu există dovezi că băncile centrale din regiune au accelerat achiziţiile.

Consiliul guvernatorilor îşi ţine următoarea şedinţă de politică monetară pe 11 martie.

„BCE îşi va exprima disconfortul pe care-l are faţă de creşterea randamentelor obligaţiunilor şi va sublinia disponibilitatea sa de a utiliza toate instrumentele disponibile", a declarat Kristian Toedtmann, economist la DekaBank. „Dar probabil că nu va fi foarte clară“.

Când BCE şi-a extins în decembrie programul special creat pentru a ajuta economiile să reziste şocurilor pandemiei, oficialii s-au angajat să păstreze „condiţii de finanţare favorabile“. Acest concept i-a făcut pe mulţi observatori să ghicească ce măsuri urmăreşte BCE şi dacă creşterea recentă a randamentelor constituie o îngrijorare.

Aproape două treimi dintre economiştii care au răspuns la întrebările Bloomberg spun că răspunsul BCE la randamentele mai mari va fi o cadenţă mai mare a achiziţiilor, unii prezicând că banca va încerca mai întâi intervenţii verbale.

„Reducerea randamentelor s-ar putea să nu fie suficientă de această dată şi este posibil ca BCE să fie nevoită să mărească achiziţiile nete în cadrul programului său PEPP. Îşi va susţine cuvintele cu acţiuni.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO