Business Internaţional

Economiştii avertizează că PIB-ul german va încetini semnificativ şi că politicienii nu vor mai avea bani de „pomeni“ electorale

Germania este considerată locomotiva economiei europene. În imagime, un tren construit de Siemens, unul dintre cei mai mari exportatori germani şi din întreaga lume

Germania este considerată locomotiva economiei europene. În imagime, un tren construit de Siemens, unul dintre cei mai mari exportatori germani şi din întreaga lume

Autor: Bogdan Cojocaru

15.12.2016, 00:06 222
Creşterea economiei Germaniei va încetini semnificativ anul viitor, iar surplusul bugetar se va diminua dramatic şi se va transforma în deficit în 2018, estimează analiştii prestigiosului institut de cercetare economică DIW. Ei îi avertizează pe politicieni că nu vor avea de unde să majoreze ajutoarele sociale sau să ofere „cadouri“ electorale sub forma reducerilor de taxe.

Germania, o adeptă împătimită a rigorii bugetare, înregistrează surplus din 2014. Bugetele celor mai mulţi dintre vecinii acestei ţări sunt pe deficit. În general, deficitul bugetar al guvernului înseamnă surplus în sectorul privat.

Economia Germaniei, care reprezintă cea mai mare piaţă pentru exporturile celor mai mari economii est-europene (Polonia, Ungaria şi România), va creşte cu 1,2% anul viitor, comparativ cu 1,8% în 2016. Încetinirea reflectând numărul total de ore de muncă mai mic şi pericole care izvorăsc din alegerile din diferite state europene, din negocierile privind ieşirea Marii Britanii din UE şi din problemele sectorului bancar, spun specialiştii de la DIW, citaţi de The Wall Street Journal. Anul 2017 va fi an electoral şi în Germania, iar actualul cancelar Angela Merkel urmăreşte un nou mandat. Vestea  încetinirii economiei în anul alegerilor s-ar putea să nu pice tocmai bine pentru ea.

Guvernul german va cheltui mai mult în următorii ani şi pentru că economia încetineşte surplusul bugetar se va diminua de la 26 de miliarde de euro anul acesta la patru miliarde de euro în 2017. Din 2018 excedentul se va transforma într-un mic deficit. Kristina van Deuverden, analist la DIW, a explicat că printre cauzele micşorării surplusului bugetar se numără încetinirea creşterii numărului de angajaţi şi a veniturilor din taxe, notează publicaţia Handelsblatt. 

Guvernul german a decis să cheltuiască cu 22 de miliarde de euro mai mult în 2017 şi cu 25,1 miliarde de euro în plus în 2018, ceea ce va pune presiuni şi mai mari pe buget.

Aceasta înseamnă că „nu vor fi bani pentru cadouri electorale sub forma reducerilor de taxe“ înaintea alegerilor federale din 2017, a precizat Van Deuverden.

Institutul de cercetare Handelsblatt este mai pesimist şi estimează că economia germană va încetini şi mai mult, la 0,9% în 2017, din cauza Brexitului şi a creşterii protecţionismului din partea SUA.

Ministerul economiei a trimis un avertisment asemănător: Brexitul, politicile imprevizibile ale lui Trump şi problemele politice ale Italiei pot întuneca perspectivele economiei. Încurajator este însă că pieţe emergente ca Brazilia şi Rusia dau semne că vor putea ieşi din recesiune, ceea ce va profita exportatorilor germani.

Inginerii germani au avertizat asupra perspectivelor incerte ale exporturilor către SUA şi China, care pot limita efectele revenirii exporturilor către economii precum India şi Rusia, scrie Reuters.

„Nu se văd stimulente reale pentru creştere“, spune Carl Martin Welcker, preşedintele asociaţiei industriei germane VDMA. Aceasta prognozează stagnarea activităţii sectorului în acest an şi o creştere de doar 1% pentru anul viitor.

Welcker a amintit că este neclar pe ce drum o vor apuca SUA, principala piaţă pentru companiile de inginerie germane, după ce Trump îi va lua locul lui Barack Obama în ianuarie la Casa Albă.

„Comentariile preşedintelui-ales nu ne fac optimişti“, a explicat Welcker. Valoarea exporturilor germane către SUA s-a redus în primele nouă luni cu 2,4%, la 12,2 miliarde de euro, iar cea a exporturilor către China s-a micşorat cu 11,5%, la 10,6 miliarde de euro. VDMA reprezintă companii industriale mari ca Siemens şi mii de producători de dimensiuni medii de bunuri industriale. Companiile de inginerie sunt cei mai mari angajatori din industria germană, având circa un milion de salariaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO