Business Internaţional

Economistii ilustreaza tabloul economiei globale in nuante tot mai gri

19.10.2008, 17:41 17

Economistii incep sa se ingrijoreze in privinta declinului economic, deoarece incapacitatea de a obtine cresteri ale creditelor acordate declanseaza mai multe pierderi si restrange durata imprumuturilor, scrie Budapest Business Journal.

Guvernele au luat niste decizii fara precedent in ultimele trei saptamani pentru a spori increderea si pentru a determina bancile sa reia tranzactiile, desi pana acum nicio masura nu a facut posibila micsorarea colapsului.
"Nu exista vreo hiperbola care poate descrie ce se intampla", a declarat Kenneth Rogoff, profesor la universitatea Harvard si fost economist sef la FMI.
"Este foarte, foarte improbabil (ca economia lumii sa sufere o depresiune - n. red.) dar am facut doar cinci din cei zece pasi care ne duc spre aceasta faza. Sa speram ca nu-i vom face si pe ceilalti cinci", a adaugat Rogoff.
Cele mai bogate state ale lumii au decis sa faca tot ceea ce este nevoie pentru a reinstala ordinea normala pe pietele de credit care s-au inchis, oprind fluxul de bani pentru creditori, care in mod obisnuit nu au probleme cu obtinerea imprumuturilor.
In contextul unor companii preocupate de obtinerea de credite, General Electric ia in considerare posibilitatea de a cauta o clauza in contractele bancilor care sa-i ofere acces la programele guvernamentale de creditare.
Steven Wieting, economist la Citigroup, a declarat ca era ingrijoarat de faptul ca bancile inca mai faceau stocuri de lichiditati chiar si dupa ce banca centrala americana (Fed) a inundat pietele cu bani si a redus rata dobanzii de referinta cu 3,75 puncte procentuale intr-un interval de 13 luni.
Celelalte banci centrale din lume au deschis depozite guvernamentale si au decis luarea unei masuri de reducere record a ratei de referinta, care inca s-a dovedit a fi insuficienta pentru a restabili increderea pietei. "Fara nicio intentie de exagerare, acestea ar putea fi conditiile de dinaintea unei depresiuni financiare. Dovezile arata ca rationalizarea creditelor paralizeaza activitatile cotidiene ale multor firme, iar colapsul se inrautateste pentru consumatori. Din pacate, exista riscul ca evenimentele financiare sa continue sa se extinda. Acest lucru i-ar putea determina pe cei care elaboreaza politica monetara sa poarte negocieri foarte serioase despre dezastrul de durata care pandeste sistemul financiar, decat prevenirea unei viitoare eroziuni", a declarat Wieting.
Wieting estimeaza ca economia americana va inregistra anul viitor cel mai slab ritm de crestere din 1954 incoace, iar rata somajului va urca pana la 8,5%, fata de valoarea actuala de 6,1%.
De la falimentul bancii de investitii Lehman Brothers si de la salvarea de catre guvern a asiguratorului AIG la mijlocul lunii septembrie, increderea consumatorilor din SUA a scazut la fel de brusc precum bursele, iar cheltuielile au incetinit dramatic.
Un raport guvernamental arata ca vanzarile din segmentul imobiliar american au scazut cu 0,6% in septembrie fata de luna precedenta. Marile lanturi de retail au raportat rezultate lunare slabe saptamana trecuta, dupa ce chiar si clientii bogati si-au redus cheltuielile.
Cheltuielile consumatorilor reprezinta doua treimi din activitatea economica a SUA, si daca raman slabe, economia va intra cu siguranta in recesiune, si va trage dupa ea multe economii ale lumii.
Cel mai mare risc este adancirea colapsului de pe piata creditelor.
Bancile ezita deja sa mai extinda creditele, in primul rand din cauza ca inca mai platesc pentru greselile anterioare de creditare.
Si cum acest lucru incetineste cresterea economica, companiile reduc locurile de munca, ceea ce inseamna ca tot mai multi oameni nu o sa-si mai poata plati ipotecile, cardurile de credit si imprumuturile auto, aducand pierderi bancilor si fortandu-le sa devina mai severe.
Michael Feroli, economist la JP Morgan din New York, spune ca se asteapta ca Fed sa reduca rata de referinta pentru fondurile federale cu alte trei sferturi de puncte procentuale, ajungand la 0,75% in decembrie.
Daca acest lucru se intampla, economia SUA va fi vulnerabila unui alt soc ce va majora costurile de creditare, va incetini cresterea economica si eventual va creea un efect de depresiune economica.
Guvernul britanic a propus un plan de imprumuturi garantate interbancare, insa grupul celor sapte natiuni puternic industrializate (G7) au refuzat sustinerea acestui plan. Cativa economisti cred ca aceasta a fost o greseala care ar putea fi costisitoare.
Lena Komileva, directorul economic al Tullett Prebon din Londra, a spus ca exista riscul ca cei care elaboreaza politica monetara sa fie nevoiti sa inceapa iar sa improvizeze daca nu pot aduce inapoi investitorilor.
"Daca acest scenariu se va extinde, guvernele vor trebui sa nationalizeze efectiv intregul flux de fonduri in economiile G7 si sa inceapa sa imprumute direct din afaceri si de la consumatori. Cu siguranta pot sa se descurce mai bine decat atat", a declarat Komileva.
 
 
Increderea consumatorilor este la pamant
 
  • De la falimentul bancii de investitii Lehman Brothers si de la salvarea de catre guvern a asiguratorului AIG, la mijlocul lunii septembrie, increderea consumatorilor din SUA a scazut la fel de brusc precum bursele, iar cheltuielile au incetinit dramatic.
  • Un raport guvernamental arata ca vanzarile din segmentul imobiliar american au scazut cu 0,6% in septembrie fata de luna precedenta.
  • Cheltuielile consumatorilor reprezinta doua treimi din activitatea economica a SUA, si daca raman slabe, economia va intra cu siguranta in recesiune si va trage dupa ea multe economii ale lumii.
  • In acelasi timp, marile lanturi de retail au raportat rezultate lunare slabe saptamana trecuta, dupa ce chiar si clientii bogati si-au redus cheltuielile.
  • Cel mai mare risc este adancirea colapsului de pe piata creditelor. Si asta in conditiile in care bancile ezita deja sa mai extinda imprumuturile, in primul rand, din cauza ca inca mai platesc pentru greselile anterioare de creditare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO