Business Internaţional

Economiştii: Salvarea Irlandei este un pansament temporar, criza din Europa nu s-a încheiat

Autor: Gabriel Razi

22.11.2010, 23:05 39

Deşi Europa a reacţionat mult mai rapid în cazul crizeiirlandeze decât al celei elene, mulţi economişti consideră că apelese vor calma doar temporar şi că furtuna care planează deasupra UEnu s-a încheiat.

"Cred că urmează Portugalia. Din cauza problemelor severe pecare le are la capitolul datorii, Portugalia va pierde accesul lafinanţarea de pe pieţe", este de părere economistul NourielRoubini, cel care a prezis criza financiară din 2008. "Dar dacăSpania se prăbuşeşte, Europa nu are la dispoziţie atât de mulţibani încât să o salveze. Spania este prea mare pentru a fi lăsatăsă cadă, dar şi prea mare pentru a fi salvată", continuăeconomistul, cunoscut şi sub numele de "Doctor Doom" (DoctorulApocalipsă).

Contrar economiştilor, politicienii europeni se arată optimişti."Dacă reuşim să găsim răspunsul corect pentru problema irlandeză,sunt toate şansele să nu existe un efect de contagiune", spuneministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble. Deşi trecuseră şaseluni de când Grecia a fost salvată de la faliment cu ajutorul uneiinjecţii de 110 mld. euro de la FMI şi Uniunea Europeană, pieţeles-au inflamat rapid în cazul Irlandei, iar scenariul se poaterepeta în cazul celorlalte verigi slabe ale Europei-Spania şiPortugalia.

"Va preveni contagiunea? Pe termen scurt da, dar nu şi pe termenmediu. (Bailout-ul Irlandei n. red.) va calma pieţele şi va dacelorlalte state puţin spaţiu de manevră. În particular, Portugalianu a scăpat încă", este de părere Carsten Brzesjki, economist alING.

Wolfgang Munchau, unul dintre cei mai cunoscuţi editorialişti debusiness, expune într-o opinie în cotidianul Financial Timesproblemele cu care se confruntă Europa. "Problema ce trebuierezolvată este stoparea contagiunii crizei bancare irlandeze.Canalele pe care se poate extinde sunt uşor de depistat. Băncileengleze şi cele germane au acordat împrumuturi de 149 miliarde dedolari, respectiv 139 mld. dolari în Irlanda. Un default în Irlandaînseamnă salvări de bănci în Marea Britanie şi Germania. O altăcale este prin intermediul pieţelor financiare, în Portugalia. Celmai mare creditor al Por tugaliei este Spania, care are o expunerede 78 miliarde de dolari. Un default al băncilor irlandeze s-arextinde precum un incendiu", crede Munchau

"Portugalia este următoarea pe listă. Nu ştiu dacă se vaîntâmpla până la sfârşitul anului sau nu, dar este inevitabil",spune Filipe Garcia de la Informacao de Mercados Financieros.

Ce spun analiştii români

Analiştii români cred că salvarea Irlandei nu va opri efectul decontagiune, problemele fiind mult mai severe decât se vede înprezent. "Lucrurile nu s-au terminat. Trebuie aplicat un principiuunitar, un cadru general de asistenţă pentru toate statele cuprobleme, cum ar fi Spania sau Portugalia", spune analistulfinanciar Dragoş Cabat. Un altul este de părere că pentru a opriaceastă criză trebuie demarate reforme profunde ale zonei euro."Criza datoriilor publice care afectează un grup de ţări europenenu se va termina aici. Măsurile luate pentru a ajuta Irlanda şiGrecia vor avea efect pe termen scurt. Soluţionarea de durată nu sepoate face în mod real decât prin două căi: devalorizarea euro saureinventarea sa prin restrângerea uniunii monetare", considerăLiviu Voinea, director executiv al Grupului de EconomieAplicată.

Dragoş Cabat crede că un derapaj al economiei spaniole similarcu cel irlandez ar distruge moneda euro. "Dacă economii dedimensiunea celei spaniole sau italiene eşuează, atunci ar fi fatalpentru euro. Trebuie acţionat rapid pentru a suporta costuri maimici", consideră analistul financiar. "Euro poate susţine pe termenscurt declanşarea unei crize similare cu cea irlandeză în Spania",susţine şi Liviu Voinea.

Cu toate că este mult prea devreme pentru a fi făcute estimăriexacte, Voinea crede că salvarea economiei spaniole va înghiţi maimulte fonduri decât în cazul Greciei.

"Este complicat de estimat nivelul unui bailout pentru Spania.Sunt diferenţe între Spania şi Irlanda, iar raportarea dimensiuniifondurilor de ajutor nu se face în funcţie de nevoile ţărilor încauză, ci în funcţie de importanţa acestora în cadrul Uniunii. Unbailout pentru Spania va fi mai mare decât cel al Greciei, însă nusubstanţial mai mare", crede Voinea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO