Business Internaţional

Economistul şef al FMI aruncă o picătură de optimism în apele tulburi ale economiei globale

Economistul şef al FMI aruncă o picătură de optimism...

Autor: Iulian Tenchiu

01.09.2019, 10:00 2272
Perspectivele economiei se înrăutăţesc, iar şansele ca economia globală să îşi revină sunt din ce în ce mai mici, este de părere economistul şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Gita Gopinath, scrie CNBC.
 
„Există potenţial de recuperare şi ne aşteptăm să vedem acest trend întâmplându-se în mai multe colţuri ale lumii. Cu toate acestea, trebuie să recunosc că este din ce în ce mai greu să cred că asta o să se întâmple” a declarat Gita Gopinath.

Declaraţia economistului FMI vine pe fondul încetinirii economice de peste ocean, în timp ce în Europa, sectorul german manufacturier se contractă, iar Asia şi China se confruntă cu cea mai slabă creştere economică din ultimi 27 de ani, care a fost înregistrată în primul semestru al anului 2019.  

Tensiunile provocate de războiul comercial SUA-China reprezintă un alt motiv de îngrijorare, mai ales pentru că liderii ambelor state continuă să impună tarife pe mărfurile importate şi nu oferă vreun indiciu din care să se înţeleagă că acest conflict se apropie de final.

China a anunţat vinerea trecută o serie de tarife în valoare de 75 mld. dolari care vizează mărfurile americane, printre bunurile taxate se numără automobilele americane. Nici preşedintele SUA, Donald Trump, nu s-a lăsat mai prejos şi a cerut companiilor americane să îşi mute operaţiunile în afara Chinei şi să revină în SUA.

„Creşterea economiei globale este fragilă. Există deja foarte multe riscuri. Unul dintre riscurile asupra căruia continuăm să atragem atenţia este cel prezentat de frontul comercial. Evoluţiile continue la care suntem martori ne face să ne îngrijorăm cu privire la ceea ce se va întâmpla în continuare cu creşterea economică globală”, a mai spus Gita Gopinath, economist şef al Fondului Monetar Internaţional.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO