Business Internaţional

Efectele crizei asupra marilor puteri: Activitatea economică din Franţa a scăzut cu 35%

Efectele crizei asupra marilor puteri: Activitatea...

Autor: Alex Ciutacu

26.03.2020, 11:24 408

Economia Franţei funcţionează la o capacitate scăzută cu 35% faţă de normal, întrucât măsurile luate pentru a opri răspândirea pandemiei de COVID-19 au îngheţat sectoare întregi, conform datelor biroului francez de statistică INSEE, citate de FT.

Cifrele arată că PIB-ul Franţei va scădea cu 3% dacă măsurile de carantină totală impuse la nivel naţional se menţin pentru o lună, şi cu 6% dacă se menţin pentru două luni, a anunţat INSEE, joi.

Cea mai recentă estimare a ministerului de Finanţe arată că economia va scădea cu cu 1% anul acesta, însă oficialii susţin că acest nivel este o subestimare.

„Chiar acum, economia operază la o capacitate de doar 65% din puterea normală”, a spus Jean-Luc Tavernier, directorul general al INSEE.

El a subliniat că aceste calcule sunt doar estimări, bazate pe date incomplete şi pot fi revizuite.

Cel mai afectat sector este cel de construcţii, care reprezintă 6% din PIB, dar a cărui activitate a scăzut cu 89%. Secorul non-alimentar a scăzut cu 52%, în timp ce serviciile comerciale cu 36%, serviciile non-comerciale cu 14%, în timp ce sectorul alimentar şi cel de agricultură au scăzut doar cu 4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO