Business Internaţional

Efectele deficitului de forţă de lucru din Est: McDonald’s oferă loc de muncă şi locuinţă la pachet în Ungaria

Efectele deficitului de forţă de lucru din Est:...

Autor: Catalina Apostoiu

07.09.2016, 00:03 4743

În general mai cunoscut pentru sluj­bele slab plătite decât pentru pa­che­te generoase de beneficii, McDonald’s se confruntă în Ungaria cu o criză de forţă de muncă atât de acută, încât oferă cazare gratuită angajaţilor care vin din afara oraşului, scrie Bloomberg.

Cazarea gratuită, un beneficiu rar în cele peste 100 de ţări în care gigantul de fast-food îşi vinde produsele, este numai unul dintre beneficiile pe care angajatorii din Europa de Est le oferă pentru a ademeni salariaţi. Alţi angajaţi care se bucură de beneficii sunt casierii Lidl din Praga şi dez­voltatorii de software din Bucureşti.

Cândva considerată un tărâm al forţei de muncă ieftine, regiunea a început să le dea mari dureri de cap angajatorilor. Pe fondul îmbătrânirii populaţiilor şi al exodului a milioane de locuitori din regiune către state europene mai bogate, mii de poziţii rămân vacante, iar salariile sunt împinse în sus. Această situaţie anunţă costuri în creştere pentru companii şi o posibilă scădere a investiţiilor pentru economii care s-au dezvoltat puternic de la intrarea în UE.

„Deficitul de forţă de muncă le provoacă insomnii executivilor din Europa de Est“, spune Robert Bencze, director la PwC. „Prima întrebare pe care investitorii şi-o pun acum înainte de a veni în regiune este dacă vor găsi suficienţi angajaţi“.

Seceta de forţă de muncă se accentuează într-un ritm alarmant. Numărul poziţiilor rămase vacante a urcat cu 166% în ultimii doi ani, până la aproximativ 110.000, în Cehia, unde rata şomajului este printre cele mai scăzute din UE. În Letonia, numărul s-a triplat în ultimul an, iar în Polonia s-a dublat din decembrie.

Deficitul de forţă de muncă nu se limitează la segmentul restaurantelor.

Lidl a majorat salariile cu un sfert în Cehia şi cu o cincime în Ungaria. Dezvoltatorii români de software sunt atraşi cu vouchere la sala de sport şi spa. În Slovacia, care produce cel mai mare număr de maşini pe cap de locuitor la nivel mondial, Peugeot Citroën are angajaţi români, bulgari, sârbi şi unguri, deşi cea mai mare parte a forţei de muncă rămâne alcătuită din slovaci. Companiile trebuie să ofere training şi cazare pentru a atrage mai mulţi muncitori, declara recent Jan Pribula, preşedinte al Asociaţiei Industriei Auto Slovace.

Rezultatul crizei de forţă de muncă: salarii în creştere şi cheltuieli din ce în ce mai mari pentru companii: salariul brut din România a avansat cu 12,4% anual în iulie, după o creştere de 14,3% în iunie. În multe cazuri, salariile cresc mai rapid decât eficienţa, Lituania aşteptându-se ca salariile să avanseze cu 6,5% pe an până în 2019, dublul ritmului de creştere al productivităţii.

Scăderea forţei de muncă riscă să pună în pericol intrările de investiţii străine, care au contribuit la atingerea unor rate anuale medii de creştere de aproximativ 4% în ţări foste comuniste ca Polonia şi Slovacia de la aderarea la UE în 2004, mai mult decât dublul ra­telor ţărilor din Vest. Ungaria a pier­dut recent un proiect din industria a­uto din cauza crizei forţei de muncă, a­nunţa recent ministrul ungar al eco­no­­miei fără să numească firma implicată.

„Există o problemă de cantitate şi ca­litate a forţei de muncă pe întreg te­ritoriul Europei de Est“, spune Dirk Wolfer, purtător de cuvânt al Camerei Germano-Ungare de Industrie şi Comerţ.

„Această problemă trebuie soluţionată în următorii ani, în caz contrar investiţiile urmând să aibă de suferit“.

Deocamdată, companiile continuă să vină. Jaguar Land Rover caută 2,800 de muncitori pentru o fabrică nouă în Slovacia, care-şi va începe operaţiunile în 2018; divizia Mercedes a Daimler a anunţat că-şi va extinde capacităţile din Ungaria, urmând să adauge 2.500 de poziţii până în 2020.

Europa de Est continuă să aibă avantaje. Salariile rămân foarte scăzute comparativ cu cele din vest, chiar şi după creşterile recente. Guvernele îşi reformează instituţiile de învăţământ pentru a se adapta cerinţelor pieţei muncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO