Business Internaţional

Efectele invaziei ruseşti în Ucraina: Economia germană pierde 260 mld. euro în valoare adăugată din cauza războiului şi a energiei

Efectele invaziei ruseşti în Ucraina: Economia germană...

Autor: Mediafax

09.08.2022, 19:41 208

Economia Germaniei va pierde peste 260 de miliarde de euro în valoare adăugată până în 2030 din cauza războiului din Ucraina şi a preţurilor ridicate la energie, ceea ce va atrage efecte negative pentru piaţa muncii, potrivit unui studiu al Institutului pentru Cercetarea Ocupării Forţei de Muncă.

În comparaţie cu aşteptările pentru o Europă paşnică, produsul intern brut (PIB) al Germaniei, ajustat la preţuri, va fi cu 1,7% mai mic anul viitor şi vor exista cu aproximativ 240.000 de persoane mai puţin angajate, se arată în studiul publicat marţi şi citat de Reuters.

Nivelul de ocupare a forţei de muncă ar urma să se menţină în jurul acestui nivel până în 2026, când măsurile expansive vor începe treptat să depăşească efectele negative şi vor duce la un plus de aproximativ 60.000 de persoane angajate în 2030.

Unul dintre marii perdanţi va fi industria hotelieră, care a fost deja puternic afectată de pandemia de coronavirus şi care va resimţi, probabil, şi efectele scăderii puterii de cumpărare a consumatorilor.

Sectoarele energointensive, cum ar fi industria chimică şi producţia de metale, sunt, de asemenea, deosebit de susceptibile de a fi afectate.

Dacă preţurile la energie, care au crescut până acum cu 160%, s-ar dubla din nou, producţia economică a Germaniei în 2023 ar fi cu aproape 4% mai mică decât ar fi fost în lipsa războiului, potrivit studiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO