Cryptobusiness

Efectul crizei din Kazahstan în piaţa crypto: Puterea de minare a bitcoin a scăzut cu 13,4% după ce a fost tăiat internetul. Kazahstanul este pe locul 2 în lume la minarea de bitcoin

Efectul crizei din Kazahstan în piaţa crypto: Puterea...

Autor: Alex Ciutacu

07.01.2022, 16:06 3753

Puterea de minare a bitcoin, cunoscută drept „hash rate”, a scăzut cu 13,4% la nivelul întregii reţele după ce compania de stat Kazakhtelecom a oprit reţeaua de internet a ţării, miercuri, în contextul declanşării crizei politice şi sociale din Kazahstan, potrivit CoinTelegraph.

Trebuie menţionat că Kazahstanul este a doua cea mai mare forţă din lume când vine vorba de minarea de bitcoin. Momentul în care internetul a fost oprit a adus o lovitură puternică la nivelul reţelei bitcoin.

Datele agregate de Ycharts.com arată că puterea de minare a bitcoin, aşa-numitul „hash rate”, a scăzut cu 13,4% în doar câteva ore, de la un nivel de circa 205.000 petahash pe secundă la un nivel de 177.330 petahash pe secundă.

Pentru context, puterea de minare de referă la volumul total de putere de procesare computerizată care contribuie la dezvoltarea reţelei prin activitatea de minare, adică prin rezolvarea de probleme matematice complexe pentru a verifica tranzacţiile cu bitcoin.

Kazahstanul reprezintă 18% din puterea de minare pusă la lucru în reţeaua bitcoin.

Cu câteva zile înainte de acest moment, guvernul kazah a eliminat plafonul pe preţurile la GPL pentru a se alinia condiţiilor de piaţă, ceea ce a dus la o dublare a preţului la pompă peste noapte. Evenimentul a acţionat ca un catalizator pentru neliniştea socială din Kazahstan şi a declanşat proteste violente.

Nu se ştie când ar putea fi restabilită conexiunea la internet, dar dacă perioada de inactivitate se va prelungi consecinţele ar putea fi majore şi pentru piaţa crypto. Estimările unei asociaţii a industriei de blockchain din Kazahstan arată că ţara ar trebui să genereze 1,5 miliarde de dolari din minarea de criptomonede aliniată la standarde legale în următorii cinci ani.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO