Business Internaţional

Efervescenţă pe burse. Europa avansează cu 6%. Bursa americană sărbătoreşte acordul european: Cea mai bună lună din 1987 până în prezent pentru indicele american S&P 500

Efervescenţă pe burse, FTSE 100 creşte cu 2,9%, DAX cu 5,3%, iar CAC 40 cu 6,28%

Autor: Adrian Voicu, Vlad Popescu - Mediafax

27.10.2011, 20:43 956

Titlurile tranzacţionate la bursa americană au înregistrat cel mai puternic avans din 1987 până în prezent, încurajate de acordul liderilor europeni de extindere a fondului de salvare a regiunii puternic lovite de criza datoriilor.

Indicele S&P 500 a avansat cu 2,9% la 1.278,09 puncte, avansul înregistrat în octombrie, de 13% reuşind să şteargă pierderile înregistrate în acest an. Indicii burselor europene au avansat de asemenea cu peste 5%.

Titlurile europene, preţul materiilor prime şi moneda euro au avansat după ce Nicolas Sarkozy a anunţat că fondul de stabilitate financiară (EFSF) va creşte de patru ori şi că investitorii au fost de acord să renunţe la 50% din banii pe care Grecia i-a împrumutat de la ei. Sarkozy a vorbit în această seară şi cu preşedintele Chinei, Hu Jintao, în căutare de fonduri suplimentare care să alimenteze EFSF. Toate aceste veşti împreună cu anunţul privind creşterea economiei americane în T3 cu 2,5%, a readus optimismul pe bursa americană.

Acţiunile celor mai mari companii europene au urcat puternic şi au încheiat tranzacţiile de joi la cel mai ridicat nivel din ultimele 12 săptămâni, trase în sus de titlurile bancare, după ce liderii europeni au încheiat un acord pentru oprirea crizei datoriilor suverane din zona euro.

Indicele bancar STOXX Europa 600 a avansat cu 8,9%, transmite Reuters.

Băncile franceze, puternic expuse la datoriile ţărilor periferice din zona euro, au înregistrat printre cele mai mari creşteri ale cotaţiilor.

Acţiunile BNP Paribas şi Credit Agricole au urcat cu 17,3%, respectiv 22,7%. Titlurile Societe Generale au avansat cu 22,5%.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a crescut cu 3,6%, la cel mai ridicat nivel de după 3 august.

"Deciziile au fost luate, oricare ar fi ele. Este un lucru bun. Mă tem însă că pe parcurs vom constata că nu sunt atât de bune cum am crezut", a declarat Gavin Launder, manager de fonduri la compania Legal&General, care administrează active de 356 de miliarde de lire sterline.

Pe alte pieţe europene, indicele londonez FTSE 100 a crescut cu 2,89%, DAX al bursei din Frankfurt cu 5,35%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 6,28%.

La Madrid, indicele Ibex a avansat cu 5%, iar la Milano FTSE Mib cu 5,49%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO