Business Internaţional

Eforturi uriaşe în Rusia pentru salvarea rublei: Banca centrală a cheltuit 1,5 mld. dolari într-o singură zi

Eforturi uriaşe în Rusia pentru salvarea rublei: Banca...

Autor: Anca Dumitrescu

10.10.2014, 17:14 1200

Pe 8 octombrie, banca centrală a vândut 1,5 miliarde de de dolari, potrivit datelor publicate vineri pe site-ul instituţiei, aproape cât a vândut pe parcursul celor trei zile precedente. Vânzarea este totodată cea mai mare efectuată într-o singură zi, după intervenţia de 4,41 miliarde de dolari care a precedat referendumul din Crimeea privind alipirea la Rusia, din luna martie.

Aşteptările de majorare a dobânzilor au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani, în timp ce declinul preţului petrolului Brent la minimul ultimilor patru ani au făcut ca rubla să se deprecieze în continuare peste nivelul de 40 de unităţi pentru un dolar.

"Populaţia începe să urmărească îndeaproape evoluţia monedei. Acest tip de comportament de turmă este întrerupt doar de o intervenţie decisivă a autorităţilor de reglementare, cum ar fi majorarea dobânzilor sau susţinerea monedei pe piaţă", consideră Vladimir Kolicev şi Daria Isakova, analişti la VTB Capital.

În încercarea de echilibrare a economiei, guvernatorul băncii centrale, Elvira Nabiullina, a majorat dobânda de politică monetară cu 2,5 puncte procentuale, din luna martie.

Mai multe runde de sancţiuni împotriva unor companii şi persoane din Rusia au blocat accesul acestora la finanţare pe pieţele occidentale. Banca centrală estimează că până în decembrie ajung la scadenţă datorii de aproape 55 de miliarde de dolari.

Rubla s-a depreciat vineri cu 0,5% faţă de un coş de valute, la 45,23 unităţi, şi se îndreaptă spre un declin de 1,7% pe ansamblul ultimelor cinci zile.

Faţă de dolar, rubla a scăzut vineri cu 0,6%, la 40,39 unităţi.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a scăzut vineri la cel mai redus nivel din decembrie 2010, pe fondul cererii scăzute din Europa şi Asia şi al unui excedent de producţie în Liban şi SUA, influenţând negativ rubla. Contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare în luna noiembrie au coborât cu 1,07% la 88,30 dolari pe baril, sub pragul psihologic de 90 dolari pe baril.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO