Business Internaţional

El Salvador, prima ţară din lume care ar putea adopta Bitcoin ca mijloc de plată. Cum arată traseul criptomonedei în ultima lună

Bitcoin-ul se tranzacţionează astăzi la circa 36.000 de dolari, cu 34% sub nivelul raportat în urmă cu o lună

Bitcoin-ul se tranzacţionează astăzi la circa 36.000 de dolari, cu 34% sub nivelul raportat în urmă cu o lună

Autor: Eduard Ivanovici

07.06.2021, 12:24 2090

El Salvador se pregăteşte să introducă o legislaţie prin intermediul căreia ar deveni prima ţară din lume care adoptă Bitcoin-ul ca metodă de plată, alături de dolarul american, potrivit CNBC.

Într-o videoconferinţă din cadrul Bitcoin 2021, cel mai mare eveniment despre criptomonede din istorie, organizat anul acesta în Miami, preşedintele Nayib Bukele a anunţat încheierea unui parteneriat între El Salvador şi Strike, companie dedicată producţiei de portofele digitale care va construi infrastructura financiară a ţării folosind tehnologia Bitcoin.

„Săptămâna viitoare voi trimite către congres un plan prin intermediul căruia Bitcoin-ul va deveni un mijloc legal de plată”, spune Bukele.

Jack Mallers, fondatorul şi CEO-ul grupului Strike, susţine că decizia va reprezenta o „lovitură auzită în toată lumea”.

„Factorul revelator constă în faptul că Bitcoin-ul este cel mai grozav activ de rezervă care a fost creat vreodată, dar şi o reţea monetară superioară. Depozitele în Bitcoin oferă o modalitate de a proteja economiile în curs de dezvoltare în faţa potenţialelor şocuri generate de inflaţie”, a declarat Mallers.

El Salvador este în mare parte o economie bazată de cash, de vreme ce aproape 70% din populaţie nu deţine carduri de credit sau alte conturi bancare. Banii trimişi acasă de emigranţi reprezintă 20% din produsul intern brut (PIB) al ţării din America Centrală. Totodată, serviciile actuale pot cere peste 10% pentru aceste transferuri internaţionale, care pot ajunge în câteva zile la destinatari şi uneori necesită o preluare fizică din partea recipienţilor.

În prezent, cea mai valoroasă monedă virtuală din lume ajunge la circa 36.000 de dolari, cu peste 34% sub nivelul înregistrat în urmă cu o lună. Zilele trecute, Bitcoin-ul a suferit o nouă scădere după ce Elon Musk a sugerat că nu mai susţine criptomoneda. Anterior, miliardarul a declarat că producătorul de maşini electrice Tesla nu va mai accepta Bitcoin ca metodă de plată din cauza temerilor provocate de cantitatea masivă de energie pe care o foloseşte moneda, ştergând într-o singură zi sute de miliarde de dolari din piaţa crypto.

Luni, Bitcoin şi Ether, a doua cea mai puternică monedă digitală, au recuperat o parte din pierderile înregistrate de-a lungul weekendului, generate de o serie de rapoarte conform cărora platforma chineză de social media Weibo a suspendat conturile mai multor lideri de opinie din piaţa crypto.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO