Business Internaţional

Elicopterele au început evacuarea alpiniştilor blocaţi pe Everest

Elicopterele au început evacuarea alpiniştilor blocaţi...

Autor: Iuliana Enache

27.04.2015, 09:43 133

"Evacuarea alpiniştilor blocaţi în taberele 1 şi 2 continuă. Trei elicoptere zboară non-stop. Din cauza altitudinii mari, sunt transportate doar câte două persoane o dată. Vremea este bună", a scris alpinistul român Alex Găvan pe conturile sale de Facebook şi Twitter.

Vremea s-a îmbunătăţit luni dimineaţa şi elicopterele se îndreaptă către tabăra de bază de pe Muntele Everest pentru aducerea celor 210 alpinişti blocaţi, scrie şi BBC News Online. Cutremurul a declanşat o avalanşă uriaşă care a îngropat parţial tabăra de bază în care se aflau numeroşi alpinişti străini şi ghizii lor nepalezi. Cel puţin 18 persoane au murit şi alte 60 au fost rănite, afirmă BBC, adăugând că multe altele sunt date dispărute.

Echipele de salvare au declarat pentru BBC că alpiniştii blocaţi pe Everest nu au putut coborî deoarece echipamentul lor a fost luat de avalanşe. Ministrul nepalez al Turismului, Deepak Chanda Amatya, a declarat că peste 50 de alpinişti au fost salvaţi.

La rândul său, Ministerul român de Externe a precizat că 28 de români au fost localizaţi în Nepal şi se află în siguranţă.

"Ministerul Afacerilor Externe informează că pe parcursul zilei de 26 aprilie 2015, au mai fost identificaţi încă 9 cetăţeni români care de asemenea se află în afara oricărui pericol. Astfel, bilanţul cetăţenilor români localizaţi, contactaţi şi care sunt în siguranţă la acest moment este de 28 de persoane", se precizează într-o informare de ultimă oră a MAE.

De asemenea, MAE reafirmă că nu a primit nicio confirmare oficială referitoare la existenţa vreunui cetăţean român, printre victimele seismului.

Purtătorul de cuvânt al armatei nepaleze, Jagdish Pokhrel, a declarat pentru AP că aproape toţi cei 100.000 de soldaţi sunt implicaţi în operaţiunile de salvare. "Nouăzeci la sută din armată este acolo pentru a participa la misiunile de căutare şi salvare. Ne concentrăm eforturile pe salvarea oamenilor", a precizat el.

Cel puţin 3.326 de persoane au murit în urma cutremurului de sâmbătă, au declarat oficialii, în timp ce peste 6.500 de persoane au fost rănite. Zeci de persoane au murit, de asemenea, în China şi India. Oficialii au declarat însă că bilanţul victimelor ar putea creşte pe măsură ce se ajunge în zonele montane izolate din vestul Nepalului.

Paisprezece echipe medicale internaţionale se îndreaptă spre Nepal, a anunţat ONU. Oferte de ajutor au venit însă din întreaga lume. Unele echipe străine au ajuns deja la faţa locului şi participă la misiunile de căutare şi salvare, în timp ce replicile puternice au determinat unele avioane să survoleze în cerc aeroportul din Kathamandu înainte de aterizare.

UNICEF a anunţat că aproximativ un milion de copii din Nepal au nevoie urgentă de asistenţă umanitară, fiind extrem de vulnerabili. Ţara a rămas fără apă şi alimente şi există pene de electricitate frecvente, a afirmat ONU.

Printre ţările care şi-au oferit ajutorul se numără Statele Unite, care au trimis o echipă de răspuns în caz de dezastre şi au oferit un milion de dolari, potrivit USAid. China a trimis o echipă de salvare care a ajuns deja în Nepal. India a trimis câteva aeronave cu echipament medical şi un spital mobil, precum şi o echipă formată din 40 de persoane, însoţite de câini special antrenaţi. Marea Britanie a trimis o echipă formată din opt persoane şi a oferit ajutor în valoare de cinci milioane de lire sterline. Pakistanul a trimis patru avioane C-130 cu echipament medical, medici militari, echipe de salvare dotate cu radare şi câini special antrenaţi, alimente, corturi şi pături. Norvegia a oferit asistenţă umanitară în valoare de 3,9 milioane de dolari, în timp ce promisiuni au venit şi din partea Germaniei, Spaniei, Franţei, Israelului şi UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO