Business Internaţional

Elon Musk a pierdut 27 de miliarde de dolari într-o săptămână grea pentru piaţa vehiculelor electrice. Acţiunile Tesla, declin de peste 18% de la începutul anului până acum

Elon Musk deţine în prezent o avere netă (cel puţin pe hârtie) de 157 mld. dolari

Elon Musk deţine în prezent o avere netă (cel puţin pe hârtie) de 157 mld. dolari

Autor: Eduard Ivanovici

08.03.2021, 14:19 1908

Averea netă a CEO-ului Tesla Elon Musk a scăzut cu 27 de miliarde de dolari săptămâna trecută, în contextul în care acţiunile producătorului de maşini electrice (EV) au suferit un declin de 16%. Fondatorul companiei se află acum pe a doua poziţie în clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume – Bloomberg Billionaires Index –, după şeful Amazon Jeff Bezos.

Din fericire pentru Musk, pierderile raportate de Tesla au fost compensate de creşterile din cadrul SpaceX, care continuă să atragă investiţii şi evaluări din ce în ce mai mari.

Tesla nu a fost singura companie EV care a scăzut considerabil după o perioadă de creşteri sănătoase. Acţiunile startup-ului chinez Nio, a opta cea mai valoroasă firmă auto la nivel mondial, sunt cu 40% sub maximul din luna februarie, iar rivalii de la Xpeng şi Li Auto au raportat rezultate similare.

De asemenea, companii EV precum Nikola, Lucid şi Fisker au înregistrat scăderi constante în ultimele săptămâni.

În prezent, lipsa de microcipuri afectează producătorii auto din întreaga lume. Produsul intern brut (PIB) al României ar putea pierde astfel 260 de milioane de euro din cauza problemelor din procesele de producţie ale fabricilor Dacia şi Ford.

Preţul unei acţiuni Tesla a scăzut cu peste 18%, de la 729,77 dolari în prima zi de tranzacţionare a anului la 597,95 dolari pe 8 martie.

În ianuarie, Tesla a obţinut o cotă de piaţă de 3,5% în Europa, numărând doar 1.619 de înmatriculări noi de-a lungul a 18 pieţe cheie ale continentului, după ce a livrat 449.550 de automobile în 2020, cu 450 de unităţi sub target.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO