Business Internaţional

​Elveţia şi-a pus speranţele pentru CM în imigranţii cărora le-a închis graniţele prin referendum

​Elveţia şi-a pus speranţele pentru CM în...

Autor: Andra Oprescu

25.06.2014, 19:01 401

Elveţia şi-a pus speranţele de a câştiga meciul cu Honduras şi de a trece astfel de faza grupelor la CM de fotbal din Brazilia în imigranţi, problema care a schindat naţiunea, scrie Bloomberg.

Cincisprezece membri ai echipei de 23 de jucători care înfruntă astăzi Honduras în ultimul meci din grupa Elveţiei au părinţi sau bunici care nu s-au născut în Elveţia. Acest număr îl depăşeşte de departe pe cel al imigranţilor din celelalte ţări care participă la CM. SUA, aflate pe locul doi, au 14 jucători de origine străină.

Această dependenţă de imigranţi vine după ce elveţienii au votat introducea unor cote pentru străini pentru a "opri imigraţia în masă”. Chiar şi aşa, suporterii elveţieni îşi susţin echipa, pe care o numesc, cu dragoste, Nati.

"Fără migranţi am fi întâmpinat probleme să ne calificăm la CM", a spus  antrenorul Ottmar Hitzfeld, el însuşi cetăţean german. "Elveţia este incântată de aceşti migranţi, care sunt bine integraţi. Acest lucru reprezintă un avantaj pentru toată Elveţia”.

După ce s-a calificat la CM fără nicio înfrângere şi printre primele echipe din grupa sa, Elveţia, pe locul al şaselea în lume conform clasamentului FIFA, se va baza pe imigranţi în confruntarea cu Honduras din Manaus.Toate cele patru goluri ale Elveţiei în meciurile de până acum au fost marcate de jucători ai căror părinţi au fost imigranţi. 
La patru ani după ce a pierdut meciul cu Honduras, care a eliminat-o din competiţie la Cupa Mondială din Africa de Sud, Elveţia are nevoie de un rezultat bun pentru a trece în runda următoare. 
Elveţia este favorită în acest meci, având o cotă de 4-9, potrivit casei de pariuri din Marea Britanie William Hill.

O cincime din cei opt milioane de locuitori ai Elveţiei nu sunt cetăţeni elveţieni. În timp ce criticii pun totul, de la chirii ridicate până la salariile mici, pe seama străinilor, imigranţii calificaţi în diferite domenii joacă de sute de ani unrol important în afacerile elveţiene.

Numărul mare de jucători de fotbal imigranţi din echipa elveţiană - mai ales din ţări precum Kosovo, care au o reputaţie proastă în Elveţia – duce la îmbunătăţirea opiniei publice în privinţa străinilor, a declarat Rafaele Poli, şefulObservatorului de Fotbal CIES din Neuchatel. Cu toate acestea, el a avertizat că ar putea să apară o reacţie negativă dacă Elveţia nu reuşeşte să ajungă în runda 16. 
"O victorie împotriva Hondurasului ar putea face acest vis posibil", a declarat el. "Oamenii nu se aşteaptă ca Elveţia să meargă mai departe de runda 16. În cazul în care echipa atinge acest obiectiv toată lumea va fi încântată."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO