Business Internaţional

Eminenţa cenuşie a partidului de la putere din Turcia, Gulen Fethullah, vrea „să-i ia gâtul” actualului premier, Erdogan

Eminenţa cenuşie a partidului de la putere din Turcia,...

Autor: Octavian Calei

21.12.2013, 16:12 1256

Autorităţile din Turcia au reţinut la începutul acestei săptămâni 52 de persoane, inclusiv fii a trei miniştri – doi fiind inculpaţi şi arestaţi sâmbătă dimineaţă de către judecători din Istanbul - într-o anchetă fără precedent desfăşurată asupra unor cazuri de corupţie despre care primul ministru Recep Tayyip Erdogan crede că este orchestrată de către susţinătorii lui Fethullah Gulen din partidul aflat la putere, AKP, scrie Wall Street Journal.

„Nu vom permite inginerii politice. Încearcă să devină un stat în stat. Vom expune cu siguranţă această organizaţie”, a declarat premierul turc.

Erdogan a caracterizat arestările îndreptate asupra cabinetului său ca fiind parte dintr-o conspiraţie de tip mafiot care îşi întinde braţele până la cele mai înalte nivele ale birocraţiei pe care a acuzat-o de abuz de putere şi ilegalităţi însă s-a ferit să menţioneze numele lui Fethullah Gulen.

Evenimentele se petrec în contextul alegerilor locale din martie, după care Erdogan a ţintit spre fotoliul de preşedinte al Turciei. Pe de altă parte, în cadrul partidului său, aflat la putere, AKP, s-au format tabere cu păreri diferite: unii sunt susţinători ai premierului în timp ce alţii sunt de acord cu ideile imamului Fethullah Gulen, fugit în SUA.

Gulen exercită o influenţă deosebită în Turcia, controlând poziţii cheie din poliţie şi justiţie, acestea fiind folosite pentru a ataca adversarii politici, scrie în cartea “Armata Imamului” jurnalistul Ahmet Sik, care a ajuns la închisoare după pulicarea volumului.

„Este posibil să vedem în continuare mesaje conflictuale în cadrul AKP”, a declarat Anthony Skinner, director al firmei britanice de consultanţă Maplecroft.

În ultima lună premierul Erdogan a accelerat eforturile de a micşora puterea guleniştilor, mişcare islamică moderată care are aproape 1 milion de membri în Turcia.

Fethullah Gulen este unul dintre cei mai importanţi oameni din lumea islamică. Mişcarea condusă de Gulen a luat naştere în anii ’60, în oraşul Izmir, acolo unde el a fost preot musulman. Guleniştii conduc şcoli din 140 de ţări, inclusiv de pe teritoriul SUA, una dintre cele mai mari organizaţii de sindicate din Turcia, Tuskon şi Zaman, ziarul cu cel mai mare tiraj din ţară.

Gulen este un lider de opinie islamic care susţine dialogul dintre musulmani, democraţia şi inovaţia. Învăţăturile lui sunt derivate din islamul sunnit şi sunt modernizate. El a iniţiat dialogul cu Vaticanul şi chiar cu unele organizaţii evreieşti. Fethullah Gulen este implicat activ în dezbateri sociale privind viitorul statului turc şi islamismul în lumea modernă. 

Susţinătorii lui Erdogan acuză guleniştii de formarea unor fortăreţe în poliţie, în special în contraterorism şi spionaj. Premierul a răspuns anchetei declanşate împotriva guvernului aflat la putere prin eliberarea din funcţie a multor oficiali din cadrul poliţiei, printre care şi şeful poliţiei din Istanbul.

Partizanii lui Gulen spun însă că nu reprezintă o mişcare organizată, cu scopuri proprii.

„Încearcă să discrediteze o investigaţie spunând că guleniştii sunt cei care orchestrează prin poliţie şi procurori aceste acţiuni. Suntem o mişcare altruistă, fără scopuri materiale. Cu cât îmbrăţişezi mai mult ideile ei, cu atât te sacrifici mai mult”, a spus Mustafa Yesil, şeful Fundaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor. El a adăugat că principalele preocupări ale susţinătorilor lui Gulen sunt educaţia, combaterea ignoranţei, a conflictelor şi a sărăciei.

În 1999, când Fethullah Gulen a plecat în SUA pentru un tratament medical, a fost difuzat un mesaj video la televiziunea turcă pe care l-a negat, spunând ca a fost falsificat:

„Trebuie îndepărtate arterele din sistem, fără ca cineva să observe... Trebuie să aşteptaţi momentul potrivit până când veţi deţine toată puterea”, suna mesajul de pe casetă. Gulen a rămas în SUA şi nu s-a mai întors de atunci în Turcia.

Un fost susţinător al lui Fethullah Gulen a declarat pentru Financial Times că sursa principală de venit a mişcării o reprezintă donaţiile din partea oamenilor de afaceri dar mai cu seamă, din 2000, din partea elitelor din învăţământul superior.

„Tocilarii sunt coloana vertebrală a mişcării. Scopul lor este să ridice o generaţie de aur care să aibă aceleaşi valori. Ei recrutează studenţi din universităţi”, a declarat sursa.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO