Business Internaţional

Emisiile globale de carbon au înregistrat cea mai mare scădere din ultimii 30 de ani

Emisiile globale de carbon au înregistrat cea mai mare...

Autor: Eduard Ivanovici

13.03.2020, 22:40 4772

Emisiile de carbon generate de sectorul electric au înregistrat cea mai mare scădere din ultimele trei decenii, în condiţiile în care ţările au folosit tot mai puţin cărbune. Electricitatea pe bază de cărbune a scăzut cu 3% în 2019, rezultând într-o reducere de 2% în emisiile de carbon, potrivit unui studiu realizat de grupul de cercetare Ember care a fost citat de The Independent.

Autorii raportului au spus că o distanţare de combustibili fosili nu s-a instalat încă suficient în mentalul colectiv şi au avertizat guvernele să „accelereze semnificativ” tranziţia către surse sustenabile de energie în contextul impactului schimbărilor climatice.

Anul trecut, energia pe bază de cărbune a scăzut în cel mai accelerat ritm din 1990 încoace, fapt generat în mare parte de iniţiativele europene către surse regenerabile de energie şi preţurile tot mai mare ale combustibililor din Statele Unite. În 2019, Cărbunele a produs cu 24% mai puţină electricitate în Uniunea Europeană şi cu 16% mai puţin în SUA.

De asemenea, centralele nucleare din Japonia şi Coreea de Sud au redus din cererea pentru cărbune. Însă China nu a continuat trendul, de vreme ce exploatarea cărbunelui a crescut cu 2%, devenind responsabilă pentru jumătate din energia pe bază de cărbune la nivel internaţional.

Energia generată de cărbune trebuie să scadă în medie cu 11% pe an în următorul deceniu pentru a menţine încălzirea globală cu 1,5 grade celsius peste nivelurile înregistrate înainte de Revoluţia Industrială, reprezentând limita pe care oamenii de ştiinţă o recomandă pentru a evita impactul schimbărilor climatice.

Energia solară şi eoliană a crescut cu 15% pe întreg teritoriul planetei în 2019, generând 8% din totalul mondial de electricitate.

Din raport mai reiese că cererea de electricitate a scăzut cu 1,4% anul trecut, înregistrând cea mai slabă creştere din 2009 încoace, fapt datorat temperaturilor ridicate din ultimul timp şi creşterilor slabe la nivel economic.

În China, epidemia de coronavirus a dus la o scădere de 25% în ceea ce priveşte emisiile de carbon, potrivit The Guardian.