Business Internaţional

Emmanuel Macron, cel mai puternic lider european după retragerea lui Merkel, duce o bătălie pe două fronturi

Emmanuel Macron, cel mai puternic lider european după...

Autor: Catalina Apostoiu

20.11.2018, 00:05 603

Preşedintele francez Emmanuel Macron se confruntă cu turbulenţe pe plan intern, în condiţiile în care francezii îi con­testă din ce în ce mai vehement reformele, dar şi cu obsta­cole în faţa ambiţiilor pe care le are pe plan european.

Într-un discurs în faţa parlamentului german, preşe­din­te­le francez a lansat un apel pentru deschiderea unui „nou ca­pi­tol“ în istoria devastată de război a continentului, scrie Financial Times.

În faţa tensiunilor în creştere dintre UE şi lideri mondiali ca preşedintele american Donald Trump, acesta a avertizat că Europa riscă să devină o putere secundară pe scena mondială dacă nu acţionează. „Puterea noastră adevărată rezidă în unitatea şi suveranitatea noastră“, a declarat Macron.

Însă deşi a făcut din revitalizarea UE o prioritate a preşedinţiei sale, acesta se confruntă cu proteste în creştere din partea alegătorilor pe plan local, aceştia fiind îngrijoraţi de perspectivele lor economice imediate şi criticând stilul său prezidenţial care, spun ei, îi favorizează pe cei bogaţi.

Ales în mai, liderul francez se confruntă cu un declin puternic al ratei sale de popularitate. Mai puţin de 30% din francezi susţin acum un preşedinte despre care spun că îi favorizează pe bogaţi, iar două treimi din cei chestionaţi de Le Journal de Dimanche spun că guvernul ar trebui să se con­cen­treze pe creşterea puterii de cumpărare chiar dacă acest lucru ar însemna un pas înapoi în privinţa politicilor din sectorul energiei verzi.

Discursul din Berlin a venit după o săptămână în care Macron a resimţit presiuni puternice, sute de mii de francezi ieşind în stradă şi blocând autostrăzi din întreaga ţară pentru a protesta împotriva creşterii preţurilor carburanţilor. Miş­carea „vestelor verzi“ din spatele protestelor a devenit un punct de atracţie pentru cei care se simt marginalizaţi de preşedinte şi sărăciţi de reformele acestuia.

Pe plan european, speranţele de integrare europeană ale lui Macron s-ar putea lovi de decizia Angelei Merkel, cel mai puternic aliat european al său, de a se retrage din poziţia de preşedinte al Uniunii Creştin Democrate luna viitoare, ceea ce ar putea însemna că Merkel ar urma să renunţe la poziţia de cancelar înainte de terminarea mandatului, în 2021.

Săptămâna trecută, Merkel a susţinut aspiraţia lui Macron pentru o armată europeană comună, iar cei doi lideri au anunţat o propunere pentru un buget comun al zonei euro menit să co-finanţeze cheltuielile publice pe proiecte din statele membre menite să impulsioneze creşterea economică.

Nemţii privesc însă cu scepticism ideea unui buget comun al zonei euro. Potrivit Handelsblatt, documentul comun prezentat de ministerele de finanţe ale celor două ţări indică faptul că victoria lui Macron este mai mult una simbolică. Cele două ţări s-au pus în principiu de acord cu privire la un buget în luna iunie, însă în urma negocierilor mai detaliate ideile germane mai conservatoare au avut câştig de cauză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO