Business Internaţional

Energia rusească desparte Polonia războinică şi Ungaria prorusă, vechi aliate în confictele cu Bruxellesul

Energia rusească desparte Polonia războinică şi...

Autor: Catalina Apostoiu

13.03.2022, 22:05 5216

După ce-au făcut echipă în conflicte cu Bruxelles-ul, Polonia şi Ungaria se distanţează din ce în ce mai mult una de cealaltă din cauza politicilor diferite privitoare la energia rusească.

Polonia are singurul guvern de extremă dreapta din Europa care, spre deosebire de potenţiali aliaţi, este antirusesc, scrie Euractiv. Legăturile apropiate ale Ungariei cu Kremlinul sunt privite de ceva vreme cu ochi răi de către Varşovia, unii oficiali guvernamentali spunând că distanţa dintre cele două ţări ar putea creşte şi mai mult. Acum, cu războiul din Ucraina, această distanţare devine evidentă.

Polonia, care importă şi volume semnificative de cărbune din Rusia, este pregătită să renunţe la impor­turile din Rusia, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki în mod repetat în ultimele două săptămâni.

Cu puţin timp în urmă, acesta a anunţat că Polonia va scăpa de dependenţa de gaze ruseşti în şase luni graţie eforturilor sale pe termen lung de a-şi asigura livrări alternative, potrivit Notes From Poland.

Acesta a făcut apel la alte ţări să procedeze în mod similar pentru a „tăia oxigenul“ războiului Rusiei împoriva Ucrainei.

Guvernul condus de partidul Lege şi Justiţie (PiS) încearcă de ani întregi să pună capăt dependenţei Poloniei de gazele ruseşti. În 2019, acesta a anunţat că va sista importurile de gaze ruseşti odată ce actualul contract cu Gazprom va expira la sfârşitul anului.

În schimb, Polonia a încercat să-şi crească importurile de GNL din Qatar şi SUA printr-un terminal din Swinoujscie deschis în 2015 şi aproape a încheiat lucrările la Baltic Pipe, care va aduce gaze norvegiene pe plan local via Danemarca.

„Graţie acestor „acţiuni ale guvernului nostru în şase luni vom fi independenţi de gazele ruseşti pentru prima dată în decenii“, a declarat Morawiecki.

Anul trecut, Polonia a importat şi 8,3 milioane de tone de cărbune din Rusia, cu un cost de peste 625 miliarde de euro, însă guvernul ţării este în continuare convins că un embargo total asupra energiei fosile din Rusia este posibil, notează Euractiv.

Budapesta în schimb respinge în acest moment ideea Varşoviei şi a ameninţat să blocheze orice sancţiuni serioase privind petrolul şi gazele ruseşti, deşi Ungaria este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Poloniei din cadrul blocului.

„Deşi suntem categoric împotriva ofensivei ruseşti şi condamnăm războiul, nu vom permite ca familiile ungare să plătească. Majoritatea importurilor ungare de petrol şi gaze vin din Rusia. 90% din familiile ungare folosesc gaze în sistemele de încălzire ale locuinţelor lor. Economia ungară pur şi simplu nu poate funcţiona fără energia fosilă rusească“, a declarat premierul ungar Viktor Orban.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO