Business Internaţional

Eolienele poloneze, ameninţate de noi taxe şi sancţiuni

Eolienele poloneze, ameninţate de noi taxe şi sancţiuni

Autor: CătăIina Apostoiu

04.03.2016, 00:05 931

Una dintre cele mai promi­ţătoare pieţe europene pentru energia rege­nerabilă este ame­ninţată de noi reguli care ar urma să impună noi taxe şi sancţiuni pentru ope­ratorii de parcuri eoliene, a avertizat un grup de lobby din industrie, potrivit Bloomberg.

Partidul de guvernământ din Polonia Lege şi Justiţie (PiS) propune noi legi care ar impune ca turbinele noi să fie situate la o distanţă de 10 ori înălţimea acestora de case, şcoli şi rezerve naturale. Distanţa ar fi de aproximativ 1,5 kilometri, po­trivit datelor Bloom­berg.

Noua legislaţie ar impune de ase­menea ca parcurile existente să fie auditate la fiecare doi ani.

Noile reguli ar majora costurile par­­curilor eoliene cu până la 150 mi­lioane de zloţi (37,6 milioane de dolari) chiar dacă nu ar mai fi construite noi turbine.

Deşi guvernul încearcă să stăvilească creşterea preţurilor la electricitate şi să dea un cuvânt de spus comunităţilor preocupate de insta­laţiile eoliene, industria eoliană spune că noile legi vor sufoca dezvoltarea şi vor duce la eliminarea unei surse curate de electri­citate.

Oficialii guvernului se declară îngrijoraţi de faptul că noile parcuri creează un conflict între comunităţi şi investitori.

Guvernul încearcă de ase­menea să reducă subvenţiile pentru rege­nerabile şi să-şi susţină in­dustria cărbu­nelui aflată în impas, afec­tată de decli­nul pre­ţurilor materiilor pri­me.

Potrivit estimărilor, cărbunele va juca un rol major în securitatea energetică a Poloniei în urmă-toarele decenii.

Polonia, cel mai mare pro­ducător de cărbune din Europa, s-a situat pe locul al doilea din punctul de vedere al instalării de turbine eoliene anul trecut pe con­tinent.

Dezvol­tatorii s-au grăbit să ins­taleze capacitate nouă de 1,26 gi­gawaţi înaintea schimbărilor aşteptate cu privire la subvenţii.

„Polonia dispune de resurse eo-liene excelente şi are poten­ţialul de a fi o pu­tere euro­peană în in­dustria ener­giei eoliene“, a declarat Oliver Joy, purtător de cuvânt al European Wind Energy Association.

„Ame­ninţarea cu închisoarea adresată operatorilor de turbine care încalcă regulile noi este profund îngrijorătoare“, a adăugat acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO