Business Internaţional

Epidemia chineză continuă să facă ravagii pe bursele lumii, pe pieţele materiilor prime şi printre valutele emergente

Epidemia chineză continuă să facă ravagii pe bursele...

Autor: Bogdan Cojocaru

25.08.2015, 00:06 2836
Ceea ce a început ca o problemă locală pe bursa chineză s-a transformat în panică generală. Investi­torii încearcă să scape de activele riscante temându-se că economia chineză, a doua ca mărime la nivel mondial şi unul dintre cei mai mari consumatori de materii prime, va ateriza dur, iar Beijingul nu poate face nimic să îndrepte traiectoria.

Ieri, panica de pe burse s-a accentuat pentru că autorităţile chineze nu au intervenit să stăvilească măcelul de pe pieţele locale de acţiuni, aşa cum se aşteptau investitorii. 

Chiar şi o parte din mass-media de stat din China a sugerat că încercările de salvare ale statului au eşuat.

„Încrederea investitorilor la nivel mondial s-a scufundat în august la cel mai redus nivel de când am început sondajele“, explică analiştii băncii americane Morgan Stanley. Ei cred că procesul de ajustare va fi lung şi dureros.

Acţiunile din întreaga lume au pierdut 5.000 de miliarde de dolari din valoare de când Beijingul a şocat pieţele devalorizându-şi yuanul pe 11 august. Şocul a zguduit monedele ţărilor emergente şi a trezit speculaţii că economia chineză este într-o situaţie mai proastă decât lasă Beijingul să se vadă.

Producători de orice fel, de la companii de minerit la constructori auto, se bazează puternic pe cererea din China. Rezultatul este că materiile prime n-au fost niciodată în ultimii 13 ani mai ieftine ca acum.

Bursele de acţiuni din China au plonjat cu 9% luni, cea mai slabă zi începând cu 2007. Dacă ar fi alunecat încă un pic ar fi înregistrat cea mai abruptă cădere de o zi din 1996. Săptămâna trecută, pieţele au scăzut cu 11%.

Trei sferturi din acţiunile chineze au devenit netranzacţionabile

Circa 80% din acţiunile tranzac­ţionabile chineze au atins limita de scădere permisă, de 10%.

Indicele compozit Shanghai a pierdut 8,5% din valoare. Shenzhen, un indicator cu o greutate mai redusă, a coborât cu 7,7% ieri şi 40% faţă de maximul atins în iunie. Acţiunile companiilor chineze au pierdut astfel tot ce au câştigat la începutul anului. În iunie, creşterea faţă de debutul în 2015 a fost de 50%.

Autorităţile de la Beijing au dat semnale derutante, iniţial asigurând că vor continua să cumpere acţiuni până când bursa îşi revine la un nivel sustenabil, apoi anunţând că vor lăsa foeţele pieţei să joace un rol mai mare, scrie Reuters.

Din ultimele comentarii investitorii au înţeles că guvernul nu va mai încerca să susţină bursa prin forţă brută. Dacă aşa este, Beijingul pierde cele 900 de miliarde de yuani (141 miliarde dolari) pe care Goldman Sachs estimează că le-a cheltuit încercând să oprească declinul pieţei.

Printre acţiunile cel mai dur lovite în China se numără cele ale caselor de brokeraj, cele care au ajutat la avansul bursei din ultimul an finanţând achiziţiile de acţiuni cu bani împrumutaţi. Titlurile Citic Securities, una dintre cele mai mari case de brokeraj, au scăzut cu peste 50% de la începutul anului.

Europa este trasă în jos de producătorii de materii prime

Toate bursele mari de acţiuni din Europa au deschis ieri în scădere, care s-a accentuat pe parcursul zilei. Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a picat cu 4,7%, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani şi jumătate, după ce săptămâna trecută a intrat în corecţie (scădere de 10% faţă de maxim). Cea mai mare greutate pe bursa londoneză o au acţiunile companiilor care produc materii prime. Acestea sunt afectate de încetinirea cererii din China. Companiile ale căror acţiuni compun FTSE au pierdut ieri 91 miliarde dolari din capitalizarea bursieră.

La Frankfurt, DAX a scăzut tot cu 4,7%. China este o piaţă crucială pentru producătorii auto germani. Volkswagen şi-a redus pentru prima dată activitatea uzinelor din China. DAX este cu 20% sub vârful atins în aprilie, ceea ce înseamnă că a intrat în ceea ce traderii numesc piaţa „bear“ (o piaţă marcată de pesimism şi scăderi de durată). La Paris, indicele CAC-40 a înregistrat pierderi de până la 5,4%.

Stoxx Europe 600, un indicator pan-european, înregistra la mijlocul sesiunii de ieri o scădere de 3,5%, însemnând că se ridică cu mai puţin de 2% deasupra nivelului la care a început anul şi că pierde rapid ce a câştigat mulţumită încrederii induse de programul de stimulare derulat de BCE. Producătorii de materii prime urmăriţi de Stoxx Europe 600 au înregistrat cele mai mari scăderi. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO