Business Internaţional

„Epoca de aur“ a gazelor americane îşi pierde strălucirea din cauza preţului atractiv al petrolului

Petrolul aduce acţionarilor companiilor energetice mai mult profit decât gazele naturale. Foto Shutterstock

Petrolul aduce acţionarilor companiilor energetice mai mult profit decât gazele naturale. Foto Shutterstock

Autor: Daniela Stoican

09.04.2014, 00:02 1585

O „epocă de aur“ a gazelor în SUA, pe care Agenţia Internaţională a Energiei o anticipează ca rezultat al boom-ului energetic, nu este şi viitorul îmbrăţişat de managerii din industria de profil, cărora le-ar fi greu să se despartă de petrol, mai profitabil decât gazele, scrie Bloomberg.

Directorii de companii care au participat la conferinţa organizată la New York a Asociaţiei Companiilor Petroliere Independente din America au spus că petrolul este încă resursa preferată, în timp ce gazele sunt pentru ei o preocupare secundară.

Bob Watson, directorul general al companiei petroliere Abraxas Petroleum, a spus că rezervele dovedite de petrol şi de alte feluri de combustibil lichid ale companiei sale reprezintă 74% din total.

PDC Energy spune că deţine concesiuni uriaşe de gaze naturale care nu merită exploatate. James Volker, preşedinte şi CEO al Whiting Petroleum Corp., explică de ce nu merită: preţul petrolului este de trei ori mai mare decât cel al gazelor naturale.

Producătorii nu pot fi totuşi criticaţi pentru că aleargă după petrol, materia primă care le aduce acţionarilor cel mai bun randament. Dar într-un moment în care preşedintele american Barack Obama spune că gazele naturale vor fi pentru economia SUA o etapă de tranziţie de la combustibilii fosili la energie curată, viziunea companiilor din industrie aduce mai mult realism discuţiei despre resursele energetice eliberate prin fracturarea rocilor de şist.

Preţurile din contractele la termen pentru gaze naturale în SUA s-au prăbuşit cu 72% de la vârful atins în 2005, pe măsură ce oferta de gaze a urcat la un nivel record. Chiar şi după epuizarea rezervelor de gaze naturale în urma celei mai grele ierni din ultimele decenii, combustibilul costă cam jumătate din cât costă în Europa. În schimb, preţul ţiţeiului a rămas la aproximativ 100 dolari barilul. Chiar dacă majorarea rezervelor de petrol ale SUA a dus preţul de pe piaţa internă sub referinţa internaţională, preţul este totuşi cu 7,6% mai mare decât cu un an în urmă.

În timp ce politicienii şi companiile din sector pot ridica în slăvi gazele naturale, numindu-le resursa curată de energie a viitorului, companiile care exploatează câmpurile de petrol din SUA nu lasă nicio urmă de îndoială asupra faptului că sunt interesaţi de acelaşi tip de combustibil ca şi acum o sută de ani. Dacă ar fi ca gazele naturale să fie combustibilul de tranziţie, schimbarea nu poate depinde doar de ofertă. În timp ce centralele termoelectrice consumă mai multe gaze, SUA produc încă mai multă electricitate arzând cărbune.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.04.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO