Business Internaţional

Era petrolului apune chiar şi pentru locuitorii din regiune: Arabia Saudită plănuieşte să crească preţurile benzinei cu 80%

Era petrolului apune chiar şi pentru locuitorii din...

Autor: Alex Ciutacu

18.09.2017, 16:09 953

Arabia Saudită analizează un plan prin care doreşte să elimine subvenţiile pentru benzină şi combustibili de avion, până în luna noiembrie cel târziu. Primul pas pentru cel mai mare exportator de petrol din lume este demararea unui program de reducere a cheltuielilor de susţinere a preţurilor scăzute la combustibil şi pentru populaţie, după ce preţurile petrolului la nivel global au scăzut dramatic, potrivit Bloomberg.

Guvernul saudit intenţionează să aducă benzina la paritate cu preţurile internaţionale, conform unor surse apropiate subiectului, citate de Bloomberg.

Rezultatul măsurii propuse de guvern ar fi o creştere a preţului cu 80% la benzină, ajungând la preţul de 0.36 cenţi per litru. Guvernul plănuieşte să amâne creşterea preţurilor pentru alte tipuri de combustibili până în 2018.

Se aşteaptă ca autorităţile să ia o decizie asupra planului în septembrie sau octombrie.

Reforma subvenţiilor la energie este parte din planul Arabiei Saudite de a readuce la viaţă economia şi de a-şi micşora dependenţa de petrol pentru a supravieţui. Alte puncte cheie din planul saudiţilor sunt reprezentate de vânzarea de obligaţiuni în entităţi deţinute de către stat, inclusiv în cel mai mare exportator de petrol din lume, cunoscut drept Saudi Aramco.

Regatul a crescut preţul la combustibil începând cu luna decembrie 2015, când a anunţat că sunt posibile şi alte viitoare creşteri. Autorităţile au anunţat de asemenea că au planuri pentru un program de transfer de bani, care ar fi pus în aplicare înainte de alte tăieri de subvenţii pentru a ajuta populaţia să coopereze cu impactul încât economia se luptă cu cea mai crâncenă perioadă de la criza mondială până în prezent.

„Este important pentru guvernul saudit să taie subvenţiile pentru a elibera din presiunea care există pe deficitul bugetar”, transmite Tariq Qaqish, director de management în cadrul Mena Corp. Financial Services LLC în Dubai. „Nu doar segmentele de transport şi de logistică vor fi afectate semnificativ, orice companie care este implicată în producţie şi care trebuie să îşi transfere produsul final către consumator, va fi afectată”.

Emiratele Arabe Unite a fost prima ţară bogată în petrol care a decis să renunţe la subvenţiile pentru combustibili, când a început să raporteze preţurile la gaz şi diesel cu preţurile de pe piaţa globală, în august 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO