Business Internaţional

Erdogan ordonă unei bănci de stat să amâne încasarea dobânzilor pentru credite acordate firmelor

Erdogan ordonă unei bănci de stat să amâne încasarea...

Autor: Bogdan Cojocaru

05.02.2021, 00:00 132

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a emis un decret prin care a ordonat băncii Halkbank, administrată de stat, să amâne încasarea dobânzilor la împrumuturile acordate micilor afacerişti şi meşteşugarilor, scrie Ahval. Decizia se aplică arieratelor la împrumuturile cu dobândă redusă acordate înainte de 31 decembrie şi va fi pusă în aplicare pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie şi 30 iunie, a informat ziarul Dünya. Plăţile vor fi distribuite uniform la ratele rămase ale împrumuturilor, iar firmele pot solicita noi credite cu dobândă redusă pentru a le putea onora, a spus Erdogan.

O condiţie este ca angajatorul să se abţină de la a concedia personal. Halkbank este controlată de fondul suveran al Turciei, care este prezidat de Erdogan. Băncile administrate de statul turc au împrumutat zeci de miliarde de lire întreprinderilor şi consumatorilor anul trecut la rate de dobândă inferioare pieţei, contribuind la declanşarea unui boom al împrumuturilor. Bula astfel creată a condus la o creştere a cererii de importuri, lărgind deficitul de cont curent al ţării şi provocând deprecierea lirei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO