Business Internaţional

Erdogan promite să readucă inflaţia de la 22% la 4% „cu voia lui Dumnezeu“ în timp ce lira se prăbuşeşte, iar turcii stau la coadă pentru pâine

Erdogan promite să readucă inflaţia de la 22% la 4%...

Autor: Catalina Apostoiu

20.12.2021, 23:01 625

Lira turcească a atins un nou minim record după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a angajat să reducă dobânzile în continuare, invocând religia, relatează Bloomberg. Moneda a pierdut aproape jumătate din valoare în ultimele trei luni, cel mai puternic declin al oricărei monede în perioada respectivă.

„Ce se întâmplă? Reducem dobânzile. Nu vă aşteptaţi la altceva din partea mea“, a declarat Erdogan.

„Dobânzile reale mai scăzute, deteriorarea condiţiilor economice şi condiţiile financiare mai stricte la nivel mondial vor împinge lira şi mai jos“ dacă Erdogan nu-şi schimbă politica“, arată analiştii de la Danske Bank.

În opinia lui Erdogan, Turcia se poate elibera de dependenţa de intrările de capital străin prin renun­ţarea la politicile care au pus accent pe dobânzi ridicate şi intrări solide.

Prăbuşirea lirei a dus rapid la creşterea preţurilor de consum, rezultând într-o inflaţie atât de sălbatică, încât angajaţii super­marketurilor reuşesc cu greu să schimbe etichetele cu preţuri.

Economia Turciei este puternic dependentă de importuri pentru producerea de bunuri, de la alimente la textile, astfel că aprecierea dolarului în raport cu lira are un impact direct asupra preţurilor bunurilor de consum.

Turcia şi-a accelerat în ultima vreme importurile de cereale pentru temperarea preţurilor locale, iar ultima licitaţie lansată de autorităţile de stat pentru achiziţia a aproximativ 320.000 de tone de grâu reprezintă un test pentru acestea, în condiţiile devalorizării lirei.

Turcii de rând şi pensionarii au început să formeze cozi lungi pentru a primi pâine subvenţionată de la stat în ultimele săptămâni, în timp ce asociaţiile de business de top ale ţării au început să atace în mod public guvernul pentru destabilizarea economiei.

Pentru mulţi, preţul pâinii reprezintă pulsul străzilor din Turcia, potrivit Al Jazeera. Pâinea este un produs de bază atât de important, încât în momentul de apogee al lockdown-urilor stricte din pandemie, turcilor li se permitea să iasă din case pentru două motive: să meargă la farmacie, sau să cumpere pâine.

Imaginile cu cozile lungi pentru pâine din Istanbul înregistrate în ultimele săptămâni stau mărturie pentru declinul nivelului de trai alimentat de inflaţie din oraş, în special în cazul gospodăriilor cu venituri mai mici.

În acest context, preşedintele Erdogan a declarat recent că a coborât inflaţia din Turcia la 4% în trecut şi o va face din nou, scrie Daily Sabah.

„Mai devreme sau mai târziu, exact după cum am redus inflaţia la 4% când am venit la putere, o vom reduce din nou, o vom face să scadă“, a declarat Erdogan.

„Cu voia lui Dumnezeu, inflaţia va începe să scadă din nou în curând“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO