Business Internaţional

Erdogan şi-a adus complet sub control banca centrală a Turciei. Preşedintele este şi şeful guvernului, funcţia de premier fiind desfiinţată

Erdogan şi-a adus complet sub control banca centrală a...

Autor: Bogdan Cojocaru

12.08.2019, 00:05 1098

Mai mulţi oficiali de top au fost eliminaţi din funcţiile lor de la banca centrală a Turciei la doar câteva săptămâni după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan l-a concediat pe guvernator. Sub o nouă conducere, banca centrală a redus dobânda de politică monetară, aşa cum cerea de mult timp Erdogan, iar guvernatorul refuza să facă.

Cel puţin nouă oficiali, inclusiv economistul-şef Hakan Kara, au aflat că au fost mutaţi în alte posturi, spun două persoane apropiate situaţiei. Printre cei vizaţi de transfer se numără şefii de unităţi care acoperă activităţi bancare şi financiare, pieţe, riscuri instituţionale şi cercetare şi politică monetară, scrie Financial Times.

Mutările urmează deciziei lui Erdogan de luna trecută de a folosi un decret prezidenţial pentru concedierea lui Murat Cetinkaya din rolul său de guvernator al băncii după o dispută privind ritmul şi adâncimea reducerilor dobânzilor.

Preşedintele turc, un adversar îndârjit al ratelor de dobânzi ridicate, a declarat că Cetinkaya a fost concediat pentru că „nu urma ordinele“.

La câteva săptămâni după schimbare, banca centrală şi-a micşorat rata dobânzii de referinţă cu 4,25%.

Lira este cea mai performantă din grupul monedelor emergente de la începutul lunii mai, aprecierea fiind stimulată de o reducere a dobânzii de către Rezerva Federală a Statelor Unite care a alimentat apetitul investitorilor pentru activele mai riscante.

Cu toate acestea, decizia de a renunţa la unii dintre cei mai experimentaţi oficiali ai băncii este de natură să alimenteze îngrijorarea cu privire la amestecul politicienilor în politica monetară la presiunile lui Erdogan.

Preşedintele turc, care anul trecut şi-a numit ginerele în funcţia de ministru al Trezoreriei şi Finanţelor, şi-a oferit un control mai mare asupra instituţiilor Turciei după ce a introdus un nou model de guvernare care a adus preşedinţiei puteri fără precedent.

Astfel, preşedintele este şi şeful guvernului, funcţia de premier fiind desfiinţată. Luna trecută, Erdogan a spus că doreşte ca banca centrală să acorde „un sprijin mai puternic“ programului economic al guvernului.

Ugur Gurses, un jurnalist economic de seamă şi un fost oficial al băncii centrale, a declarat pentru Deutsche Welle că decizia de a trimite pe tuşă atât de multe persoane importante, dintre care unele lucrau la banca centrală de la sfârşitul anuilor 1980, „nu este deloc înţeleaptă“. Refet Gurkaynak, profesor de economie la universitatea Bilkent din Ankara, a spus că înlăturarea oficialilor „nu numai că va duce la o politică monetară şi mai eronată, ci nu va lăsa pe nimeni să spună adevărul“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO