Business Internaţional

Erdogan taie capete pe bandă rulantă: Preşedintele turc l-a dat afară pe viceguvernatorul Băncii Centrale

Erdogan ocupă de şapte ani funcţia de preşedinte al Turciei, fiind prim-ministru între 2003 şi 2014

Erdogan ocupă de şapte ani funcţia de preşedinte al Turciei, fiind prim-ministru între 2003 şi 2014

Autor: Eduard Ivanovici

25.05.2021, 15:19 3179

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a numit un nou viceguvernator al Băncii Centrale, dând afară un veteran al instituţiei cu sediul în Ankara, transmite Bloomberg.

În timp ce ultimele decizii ale preşedintelui cu privire la liderii Băncii Centrale au provocat pierderi masive în pieţele din Turcia, de data aceasta lira turcească s-a tranzacţionat cu 0,1% mai puternic faţă de dolarul american, după ce a înregistrat scăderi nesemnificative în primele ore ale dimineţii.

Semih Tumen, profesor în economie la Universitatea TED din Ankara, va prelua funcţia lăsată liberă de Oguzhan Ozbas. Mişcarea vine la două luni după ce Erdogan l-a concediat pe Naci Agbal, al treilea guvernator al băncii din ultimii doi ani, provocând pierderi puternice de-a lungul pieţelor turceşti.

De asemenea, Erdogan, care susţine teorii neortodoxe despre politica monetară şi impactul pe care îl exercită asupra inflaţiei, l-a înlocuit în martie şi pe viceguvernatorul Murat Cetinkaya.

Tumen a deţinut diferite poziţii în cadrul Băncii Centrale până în 2018, părăsind după 16 ani instituţia, în contextul în care a ocupat la un moment dat funcţia de director general al departamentului pentru cercetare dedicată structurilor economice. În ultimii trei ani, economistul a fost consilier în cadrul biroului de resurse umane al preşedintelui Erdogan.

Patru din şapte membri ai comitetului turc de setare a ratelor deţin o experienţă de maxim un an, incluzând-ul aici pe noul guvernator Sahap Kavcioglu.

Decizia de a-l concedia pe Agbal, care a urmărit să redea credibilitate Băncii Centrale, a tăiat masiv din entuziasmul investitorilor. Noul guvernator a promis continuarea politicilor şi a menţinut  ratele dobânzilor neschimbate pentru a doua lună consecutivă.

Între timp, inflaţia anuală se apropie de maximul ultimelor 24 de luni, iar lira a pierdut aproape 14% faţă de dolarul american de la plecarea lui Agbal până în prezent. Totodată, suportul public pentru partidul AK aflat la conducere a ajuns la un minim luna trecută.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO