Business Internaţional

Erdogan vrea să facă Turcia măreaţă din nou, dar megaambiţiile sale s-ar putea lovi de forţele pieţelor

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele autoritar al Turciei

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele autoritar al Turciei

Autor: Catalina Apostoiu

28.06.2018, 00:03 491
După obţinerea victoriei în alegeri, pre­­şe­dintele turc Recep Tayyip Erdogan îşi îndreaptă acum atenţia că­tre următorul său obiectiv major. „Cu pu­­terea pe care ne-aţi acordat-o prin vot, cu voia lui Dumnezeu vom atinge îm­­­preună obiectivul pe 2023 al ţării noas­tre“, a declarat Erdogan în faţa mul­ţimilor, scrie Financial Times.

Erdogan plănuieşte de mult să ce­lebreze 100 de ani de la fondarea repu­bli­cii turce în 1923 cu vaste proiecte de construcţii, cum ar fi un nou aeroport şi un program estimat la 13 mld. dolari pen­tru construirea unui canal prin Istanbul.

Însă soarta acestor proiecte, cât şi a în­­tregii economii, va depinde de modul în care va face faţă uneia dintre puţinele forţe constrângătoare ale regimului său rămase. Ambiţiile sale s-ar putea lovi de puterea pieţelor care sunt departe de a fi mulţumite cu modul în care preşedintele turc manageriază economia.

„Erdogan se află în faţa unei dileme uriaşe“, arată Attila Yesilada, analist la GlobalSource Partners. „Trebuie să chel­­tuiască, dar dacă cheltuieşte, in­ves­ti­to­rii internaţionali vor boicota pie­ţele tur­­ceşti. Fie va încerca o metodă com­plet nouă care va băga cu ade­vărat spai­ma în pieţe, fie va trebui să facă unele con­cesii cu privire la aceste proiecte“.

Marile proiecte de con­strucţii au reprezentat un element definitoriu al mandatului de 16 ani al lui Erdogan. Con­strucţiile se află de multă vreme la baza creşterii ridicate a eco­nomiei turceşti.

„Îl ajută cu alegerile pentru că cetă­ţe­nii au acces la servicii mai bune şi trans­port. Există însă şi un apel emo­ţional, prin tema legată de redarea măreţei Turciei“, potrivit lui Soner Cagaptay, autor al The New Sultan: Erdogan and the Crisis of Modern Turkey.

Analiştii pun însă la îndoială capa­ci­tatea Turciei de a susţine astfel de pro­iecte într-o perioadă de temeri în creş­tere privind economia. Erdogan susţine că finanţarea proiectelor nu se face din banii publici.

Multe sunt însă construite prin par­te­neriate public-privat a căror utilizare a crescut puternic în ultimul deceniu. FMI a cerut recent Turciei să asigure „o selecţie strictă“ a acestor proiecte.

Deprecierea puternică a lirei repre­zin­tă cel mai clar semn al îngrijorărilor pie­ţelor. Analiştii se tem că cheltuielile ar putea acţiona ca un stimulent într-o perioadă când economia are nevoie să se „răcească“.

Întrebarea este acum dacă Erdogan se va decide să meargă mai departe cu fo­cusul pe creştere sau va permite o perioadă de austeritate şi reformă.

Inan Demir, economist la Nomura, spune că lui Erdogan îi va fi dificil să-şi retra­gă promisiunile făcute în cam­panie. Totuşi, dacă acesta nu va apleca urechea la avertismentele pieţelor, acestea ar putea avea o reacţie dură pe care economia turcă nu şi-o permite.

Unii cred că Erdogan, indiferent de cât de puternic ar fi acum, nu va avea de ales decât să accepte realitatea economică. Aceştia atrag atenţia asupra deciziei Turciei de a permite în ultimă instanţă băncii centrale să majoreze dobânzile în pofida opoziţiei preşedintelui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO