Business Internaţional

Eşecul discuţiilor marilor exportatori subminează credibilitatea OPEC şi împinge preţurile în jos

Preţurile petrolului au scăzut cu până la 70% de la mijlocul anului 2014

Preţurile petrolului au scăzut cu până la 70% de la mijlocul anului 2014

Autor: CătăIina Apostoiu

19.04.2016, 00:04 681
Preţurile petrolului au scăzut puternic după ce summitul de la Doha al celor mai mari exportatori de petrol s-a încheiat fără un acord cu privire la îngheţarea producţiei. Eşecul zdruncină puternic credibilitatea OPEC, scrie Reuters.

Preţurile petrolului american şi petrolului Brent au scăzut ieri cu până la 5%, la aproximativ 38 de dolari şi respectiv 41 de dolari.

Tensiunile dintre Arabia Saudită şi Iran sunt cele care au dus la eşecul reuniunii, reînnoind temerile industriei că cei mai mari producători de petrol vor duce o luptă şi mai intensă pentru cotă de piaţă oferind discounturi din ce în ce mai mari. „Credibilitatea OPEC în ceea ce priveşte coordonarea producţiei este acum foarte scăzută“, afirmă Peter Lee de la BMI Research, o divizie a agenţiei de rating Fitch.

Potrivit Morgan Stanley, eşecul discuţiilor „evidenţiază starea precară a relaţiilor din cadrul OPEC“. „Există acum un risc mai mare de creştere a ofertei OPEC“, arată oficialii băncii, în special în condiţiile în care Arabia Saudită a ameninţat cu o posibilă majorare a producţiei în urma eşecului discuţiilor.

Preţurile petrolului au scăzut cu până la 70% de la mijlocul anului 2014 în condiţiile în care producătorii au pompat 1-2 milioane de barili de ţiţei pe zi peste ce poate absorbi cererea.

Reuniunea de duminică din Doha, capitala Qatarului, ar fi trebuit să aducă finalizarea acordului de îngheţare a producţiei la nivelurile din ianuarie până în luna octombrie în încercarea de a reduce supraoferta.

Acordul a căzut, însă, după ce cel mai mare exportator, Arabia Saudită, a cerut ca Iranul, care nu a fost reprezentat la reuniune, să semneze la rândul său.

Potrivit Goldman Sachs, lipsa unui acord ar putea fi un catalizator al scăderii preţurilor petrolului american. Goldman Sachs anticipează că preţul mediu al petrolului american va fi de 35 de dolari pe baril în actualul trimestru.

Investitorul miliardar Wilbur Ross se numără de asemenea printre jucătorii care anticipează că preţurile petrolului vor oscila în jurul nivelului de 35 de dolari, potrivit CNBC.

Ross, preşedinte şi CEO al firmei de private equity WL Ross, afirmă că este puţin probabil ca preţurile să revină la nivelul de 20 de dolari, însă adaugă că acestea nici nu vor urca semnificativ peste 40 de dolari având în vedere problema stocurilor ridicate.

Cei care speră la un acord la următoarea reuniune OPEC din iunie vor fi dezamăgiţi, adaugă Ross, avertizând că un astfel de acord nu va fi posibil până ce Iranul nu-şi va readuce producţia la nivelul de dinaintea sancţiunilor.

Analiştii spun că eşecul reuniunii de la Doha va avea de asemenea consecinţe asupra economiei în general.

„În viitorul apropiat, declin preţurilor petrolului va eroda încrederea investitorilor şi ar putea amplifica volatilitatea financiară“, afirmă Frederic Neumann, de la HSBC.

În contextul în care producători ca Arabia Saudită şi Rusia pompează în apropiere de niveluri record, iar Iranul îşi creşte la rândul său producţia după ridicarea sancţiunilor, nu se întrevede un sfârşit al ofertei supraabundente de petrol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO