Business Internaţional

Esecul unei licitatii imobiliare din Spania, unul dintre putinele efecte ale crizei prin care trece intregul sector

09.04.2008, 15:32 43

Recent, in Madrid a avut loc o licitatie la care reporterii au fost mai numerosi decat ofertantii. Dintr-un total de 216 loturi scoase la vanzare, 194 au fost retrase pentru ca nu au fost cumparate nici la cel mai scazut pret, scrie Bloomberg.
Un singur om, investitorul Manuel Sainz, a cumparat aproape jumatate din tot ce s-a vandut.
"Urmatoarea oprire este Hollywoodul", radea Sainz, seful companiei imobiliare Las Terrazas de San Blas, in timp ce incerca sa scape de reporteri dupa ce cumparase zece proprietati la preturi cu pana la 30% mai mici decat cele initiale.
Acest eveniment este un indicator clar al gravitatii crizei imobiliare din Spania, care vine dupa o triplare a preturilor in ultimii zece ani. In luna ianuarie a acestui an, responsabilul guvernamental pe politici imobiliare, Rafael Pacheco, a numit ritmul de crestere al sectorului imobiliar drept "moderat si linistit", dupa ce volumul vanzarilor din ianuarie a scazut cu 27% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul crizei economice la nivel mondial in urma careia bancile au fost fortate sa reduca imprumuturile.
"Cifrele oficiale sunt un lucru, iar realitatea este cu totul altceva. Date fiind restrictiile de credit, oamenii isi permit cu greu sa cumpere o casa", a spus Alberto Espelosin, strateg in cadrul companiei spaniole Ibercaja Gestion.
Pentru Tulipp Showrooms si Auctions, licitatia din Madrid a fost prima dintr-o serie de licitatii olandeze lunare ce vor avea loc in Malaga, Barcelona si Londra pe timpul verii.
Licitatia olandeza, dezvoltata in Amsterdam, in urma prabusirii economice din anul 1637, este folosita astazi la vanzarea pestelui in porturile spaniole. La inceputul acestei licitatii, vanzatorul cere un pret initial pe care ulterior il reduce pana cand se gaseste un cumparator.
"Cu sase luni in urma, dezvoltatorii s-ar fi simtit ofensati daca s-ar fi facut o oferta sub pretul listat. Acum ei sunt mult mai deschisi catre aceasta optiune", spune directorul executiv al Tulipp, Jorge Zanoletty, al carui tata a pus bazele primei licitatii de bunuri imobiliare din Spania, acum 16 ani.
In timp ce costurile crescute de imprumut si rata mare a somajului ii indeparteaza pe potentialii cumparatori, Tulipp isi propune sa aiba un profit de pe urma crizei imobiliare, prin punerea la dispozitie a unei noi metode de negociere a preturilor.
"Toti pastreaza proprietatile cat de mult posibil, iar cand nu le mai pot pastra sunt nevoiti sa le vanda la orice pret", spune Espelosin.
Totusi, dezvoltatorii care au luat parte la licitatia Tulipp nu au redus cu mai mult de 30% pretul proprietatilor care acopereau o gama larga de oferte, de la apartamente la malul marii pana la locuinte pentru familii in suburbiile Madridului.
"Nu ne asteptam la vanzari din cauza ca ideea este una foarte noua. Acum speram ca, gratie expunerii facilitata de mass-media, lumea se va obisnui cu aceasta metoda", a spus Zanoletty.
Obsesia spaniolilor pentru imobiliare - dreptul la "o locuinta decenta si corespunzatoare" este garantat prin Constitutie - a alimentat o crestere de 15 ani in urma careia economia aproape ca s-a triplat, atingand 1.100 de miliarde de euro si depasind Italia in ce priveste venitul pe cap de locuitor.
Preturile locuintelor au inceput sa creasca in 1998, pe fondul scaderii ratelor dobanzii, in contextul in care Spania se pregatea sa devina membra a UE.
Aproximativ 5 milioane de noi locuinte
s-au construit de atunci in Spania, atragand muncitori imigranti din Europa de Est si America Latina si alimentand o crestere ce a ajuns la apogeu in 2006.
Acum, cererea scade din cauza turbulentelor de pe piata mondiala a creditelor. De la inceputul anului 2007, cele mai mari institutii financiare ale lumii au raportat pierderi in valoare de aproximativ 232 de miliarde de dolari (147 de miliarde de euro) de pe urma creditelor neperformante si reducerii valorii contabile a activelor.
In luna ianuarie, piata creditelor ipotecare din Spania a scazut cu aproximativ 28% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, conform unei statistici emise de guvern. Preturile locuintelor s-au majorat cu 4,8% in ultimul trimestru al anului trecut, avand cel mai lent ritm de crestere din 1998.
"Clientii au probleme in ce priveste finantarea. In perioada aceasta trebuie sa incercam orice", este de parere Eustaquio Moleon, directorul firmei de constructii Moleon Construcciones.
Avand in vedere ca Spania se confrunta cu cel mai scazut ritm de crestere economica din ultimii 15 ani, nici macar o reducere de 30% a preturilor nu a fost de ajuns pentru a convinge majoritatea cumparatorilor ca tranzactiile pe care le puteau face in cadrul licitatiei din Madrid erau foarte profitabile.
"Am ales cateva proprietati care ne plac, insa deocamdata vrem doar sa vedem daca se fac reduceri considerabile. Daca apartamentele care ne plac nu se vand la licitatie, vom vorbi cu dezvoltatorii pentru a vedea daca putem face o achizitie", a spus Eva Suarez, care a participat la licitatie impreuna cu bebelusul ei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO