Business Internaţional

Est-europenii nu se înghesuie să muncească în Germania

Est-europenii nu se înghesuie să muncească în Germania

Foto Octav Ganea

Autor: Mihai Draghici - Mediafax

22.07.2011, 00:03 929

Germania nu atrage suficienţi imigranţi în pofida anulăriirestricţiilor de pe piaţa muncii în luna mai, guvernul de la Berlinfiind criticat pentru şansa pierdută în 2004, când alte ţărieuropene au permis accesul muncitorilor est-europeni, scrie ziarulgerman The Local.

Temerile iniţiale erau că angajaţii care acceptă salarii micivor invada piaţa muncii, astfel că Germania decidea în 2004 sămenţină restricţiile pe piaţa muncii.

În mai 2011, aceste restricţii au fost anulate, dar statisticilearată că şansa de a atrage tineri muncitori entuziaşti probabil afost pierdută. Deşi au venit 10.324 de imigranţi din state precumPolonia, Lituania şi Slovenia în mai, creşterea nu a fost pe măsuraaşteptărilor.

Chiar înainte de anularea restricţiilor pe piaţa muncii, între4.500 şi 6.500 de est-europeni s-au mutat în fiecare lună înGermania, conform statisticilor oficiale. După graba iniţială,tendinţa s-a redus treptat, iar în iunie au venit doar 7.342 deimigranţi est-europeni.

Unii experţi sugerează că teama de imigraţie a condus lapierderea unei oportunităţi importante, numeroşi imigranţicalificaţi mergând în alte ţări.

"Germania nu este la fel de importantă pentru muncitoriicalificaţi ca ţări precum Marea Britanie sau Irlanda", explicăHerbert Brücker, un expert în fenomenul imigraţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO