Business Internaţional

Est-europenii simt pe propria piele deprecierea abrupta a monedelor atunci cand isi platesc ratele la banca

Est-europenii simt pe propria piele deprecierea abrupta a monedelor atunci cand isi platesc ratele la banca
15.03.2009, 16:57 15

Dupa ce grivna ucraineana s-a depreciat puternic pe fondul crizei financiare globale, bugetul lui Valeri Ilyin s-a restrans dramatic, iar visul familiei sale de a avea o casa mai mare, se teme el, aproape s-a destramat.

Ilyin, manager in tehnologia informatiei si comunicatie in cadrul unei firme din Kiev, a contractat un credit ipotecar in dolari, iar acum rata lunara catre banca s-a dublat, depasind valoarea salariului sau, scrie International Herald Tribune.
"La inceput am fost socat, dar acum incerc sa gasesc solutii pentru a-mi proteja familia", a declarat Ilyin, in varsta de 37 de ani si tatal a trei copii. El este nevoit sa cheltuie 10.200 de grivne pentru a cumpara 1.200 de dolari pentru a-si acoperi rata lunara catre banca. Salariul sau este de doar 7.500 de grivne (circa 880 dolari).
Pana acum, ucraineanul este la zi cu plata catre banca, dar si-ar putea pierde apartamentul daca va esua sa plateasca trei luni consecutive. "Nu m-am asteptat niciodata la o asemenea situatie", spune el.
Cazul lui Ilyin este unul familiar de-a lungul Europei de Est, unde bancile au acordat fara nicio retinere imprumuturi in euro, dolari si franci elvetieni, iar acum se confrunta cu o crestere a numarului de credite neperformante dupa ce monedele din regiune s-au depreciat puternic.
Criza financiara actuala a inabusit sperantele privind atingerea rapida a prosperitatii de catre fostele state comuniste, care au inregistrat o crestere economica spectaculoasa in ultimii ani datorita creditelor externe.
Iar problema creditelor externe din regiune risca sa se extinda inclusiv asupra sistemului bancar vest-european, afectat deja de turbulentele globale.
Expertii spun ca deocamdata piata financiara din Europa de Est se mentine pe pozitii datorita ajutorului in valoare de 24,5 mld. euro acordat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Mondiala si Banca Europeana de Investitii. Dar consumatorii din regiune invata o lectie dura referitoare la creditarea imprudenta.
"Cred ca avem de-a face cu un esec al guvernelor, al autoritatilor de reglementare si al bancilor care ar fi trebuit sa fie mai atente la riscurile implicate de instabilitatea monedelor din regiune", spune Toby Wight, analist pentru pietele emergente in cadrul Global Insight.
In Ucraina, de exemplu, oamenii s-au inghesuit sa se imprumute in dolari pentru a-si cumpara aspiratoare, telefoane mobile si chiar case si automobile din import. Acestia au fost atrasi de dobanzile cu pana la 10% mai mici fata de cele practicate in cazul imprumuturilor in grivne.
Banca centrala de la Kiev a liberalizat in mai anul trecut rata de schimb a grivnei, iar din septembrie incoace moneda a pierdut 43% din valoare in fata dolarului pe fondul scaderii exporturilor si al plecarii investitorilor din regiune.
Aproape 70% din imprumuturile contractate de consumatorii ucraineni si jumatate din creditele corporatiilor sunt in moneda straina, in principal in dolari, potrivit datelor bancii de investitii Renaissance Capital din Kiev.
In aceste conditii, 25% din creditele de pe piata din Ucraina ar putea deveni neperformante in 2009, comparativ cu un procent de 2-4% intr-un an obisnuit, spun analistii Dragon Capital.
"Pricipalul risc cu care se confrunta tara este legat de intensificarea problemei creditelor", a declarat Vitali Varischuk de la Dragon Capital.
Troika Dialog Ukraine spune insa ca procentul creditelor neperformante ar putea fi mai mic, de 11-12%. Pana acum, banca centrala a preluat deja controlul a opt institutii financiare afectate de retragerile masive de numerar si de cresterea numarului de credite neperformante.
Turbulentele ameninta insa nu doar bancile de Europa de Est, ci si companiile-mama din vestul continentului, precum Raiffesisen si Erste din Austria, Societe Generale din Franta si UniCredit din Italia.
Ilyin, care imparte un apartament cu doua camere cu sotia sa si cei trei copii ai lor in timp ce apartamentul mai spatios pentru care a contractat creditul este in constructie, spera sa poate plati in continuare ratele catre banca datorita venitului din activitatea de programator al sotiei. Dar zeci de mii de consumatori s-ar putea sa nu fie atat de norocosi.
In Polonia vecina, aproape 60% din creditele de retail sunt in franci elvetieni. Decizia celor care au luat astfel de credite s-a dovedit de asemenea eronata in conditiile in care zlotul s-a depreciat cu 60% fata de moneda elvetiana din august 2008 incoace.
Banca Nationala a Poloniei a anuntat recent ca 3,5% din creditele acordate persoanelor fizice ar putea deveni neperformante, procentul creditelor acordate corporatiilor si aflate in aceeasi situatie fiind de 6,2%.
In Romania, imprumuturile in valuta - in principal in euro - reprezinta 60% din totalul creditelor de retail. Rata creditelor neperformante in valuta a urcat cu 8% in decembrie fata de luna anterioara, potrivit datelor bancii centrale. Cresterea este atribuita unei deprecieri de 20% a leului in fata euro pe parcursul anului trecut.
Pe piata ungara 70% din creditele contractate de persoanele fizice sunt exprimate in franci elvetieni, iar prabusirea cu 50% a forintului creaza perspectivele unui viitor nu foarte promitator. "Se pare ca bancile incep sa simta ca debitorii in valuta au probleme cu platile", spune Peter Duronelly, director de investitii in cadrul Budapest Fund Management Company.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO