Business Internaţional

Este Grecia noul Lehman Brothers? Furtuna datoriilor din Europa risca sa devina uragan: randamentele obligatiunilor elene au explodat

Este Grecia noul Lehman Brothers? Furtuna datoriilor din Europa risca sa devina uragan: randamentele obligatiunilor elene au explodat

FOTO: Reuters

28.04.2010, 23:06 34

Decizia agentiei de rating Standard & Poor's de a reduceratingurile Greciei si Portugaliei a generat o unda de soc pepietele financiare, randamentele obligatiunilor tarilor cu datoriimari crescand puternic. Nici bursele si nici euro nu au avut o zimai buna.

Pe masura ce Grecia este impinsa de piete catre un colapsfinanciar, temerile ca aceasta criza a datoriilor ar puteacontamina intreaga Europa sunt din ce in ce mai mari, scrie The NewYork Times. Investitorii se intreaba daca Portugalia, Spania sauchiar si Irlanda nu vor cadea in aceeasi capcana si nu vor maireusi sa imprumute miliardele de euro necesare pentru a-si acoperichetuielile guvernamentale.

"(Ceea ce se intampla cu Grecia - n. r.) seamana cu LehmanBrothers si Bear Stearns", a avertizat Philip Lane, profesor deeconomie internationala in cadrul Trinity College din Irlanda,referindu-se la rasunatoarele falimente de pe Wall Street care audeclansat criza financiara in 2008. "Nu este vorba neaparat defundamentele Greciei, cat mai mult de reticenta pietelor de a ofinanta", potrivit lui Lane.

Testul din luna mai

Grecia se apropie cu pasi repezi de data de 19 mai, cand trebuiesa ramburseze obligatiuni in valoare de 9 mld. euro catreinvestitori locali si straini, insa nu-si va putea plati datoriilecu ajutorul pietelor de capital, intrucat costurile de finantare auatins niveluri record. Randamentele pentru obligatiunile pe doi aniemise de guvernul de la Atena au urcat ieri la 21,4%, in conditiilein care la inceputul lui decembrie se situau la doar 2%. Aceeasitendinta au urmat-o si titlurile cu scadenta la zece ani, al carorrandament a urcat ieri la 12,51%. Pe de alta parte, obligatiunilepe zece ani ale Spaniei si Portugaliei au ajuns la o dobanda de4,20%, respectiv de 6,29%.

"Sansele ca guvernul elen sa intre in incapacitate de platacresc nu de la zi la zi, ci de la ora la ora. Daca FMI si guverneleeuropene nu vin rapid cu o solutie, estimez ca pietele vor merge inregres destul de repede", a declarat Koen De Leus, economist pentruKBC Securities.

Cele trei tari, care alaturi de Irlanda, un alt "copil-problema"al Europei, au fost regrupate sub acronimul PIGS, inregistreazadeficite bugetare colosale. Daca Grecia are o gaura bugetara de13,6% din PIB, Spania are un deficit de 11,6%, in timp cePortugalia - de 9,4%.

Bursele au recuperat din scaderi

La deschiderea sedintelor de tranzactionarede ieri, toatebursele din Europa au reactionat violent la vestea privindretrogradarea ratingurilor Greciei si Portugaliei, insa ulterior aurecuperat teren. Indicele bursier portughez PSI 20 se depreciaseieri dimineata cu aproape 5%, insa dupa-amiaza revenise la undeclin mult mai moderat, de 0,24%.

Totodata, indicele spaniol IBEX 35 scazuse cu 1,21%, in timp ceindicii francez CAC 40 si german DAX revenisera la o depreciere maimodesta, de 1,44%, respectiv 0,49%.

Moneda euro a avut de asemenea de suferit, dupa ce ieri a atinscea mai slaba cotatie in raport cu dolarul din ultimul an, de1,3145 dolari per euro. Ulterior, moneda unica a urcat usor, panala 1,3197 dolari.

Criza Greciei presupune riscuri deosebite chiar pentru BancaCentrala Europeana (BCE), care accepta obligatiunile tarilor cagarantii pentru imprumuturile acordate bancilor, scrie The WallStreet Journal. Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a declaratinsa ca falimentul Greciei "iese din discutie", potrivit FinancialTimes, iar oficialii europeni au spus ca posibilitatearestructurarii datoriilor acestei tari nu va fi luata inconsiderare in cadrul negocierilor dintre Grecia, UE si FMI.

Germanii si francezii, expusi puternic la crizaGreciei

Sistemul bancar elen nu este singurul care ar putea avea partede turbulente puternice. Institutiile bancare franceze au oexpunere de aproape 80 mld. euro pe Grecia, fiind urmate de celegermane, cu o expunere de 45 mld. euro, potrivit BanciiReglementelor Internationale. Banca germana Hypo Real Estate arecea mai mare expunere, de 9,1 mld. euro, fiind urmata deCommerzbank, care detine obligatiuni elene in valoare de 4,6 mld.euro.

Daca luam in calcul expunerile cumulate pe Grecia, Portugalia siSpania, tot bancile germane si franceze au de infruntat cele maimari riscuri, avand expuneri de 226 de miliarde de euro, respectiv210 miliarde de euro.

Scenarii pentru Grecia: incapacitatea de plata este putinprobabila

Pietele financiare pariaza din ce in ce mai mult pe ideea caGrecia va fi nevoita sa-si restructureze datoriile, in caz contrarurmand sa intre in incapacitate de plata intr-un orizont de timpmediu catre lung, chiar daca va primi sprijin din partea zonei eurosi a FMI, scrie agentia de presa Thomson Reuters. Analistii siinvestitorii au scos in evidenta o serie de scenarii posibilepentru cazul in care Grecia nu va reusi sa-si rambursezeobligatiunile scadente. Ce complica situatia este faptul ca o seriede investitori au pariat deja pe falimentul Greciei prinintermediul instrumentelor CDS, astfel ca sunt direct interesati caun astfel de eveniment sa aiba loc.

Spania: Venituri mai mari la buget si cheltuieliguvernamentale mai mici

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO