• Leu / EUR4.9471
  • Leu / GBP5.7699
  • Leu / USD4.6905
Business Internaţional

Este iarnă, iar Erdogan le promite turcilor mai mulţi bani la salariu în timp ce nemulţumirea poporului creşte

Este iarnă, iar Erdogan le promite turcilor mai mulţi bani la salariu în timp ce nemulţumirea poporului creşte

Autor: Catalina Apostoiu

20.12.2021, 00:05 465

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat o majorare cu 50% a salariului minim la nivel naţional în încercarea de a-i proteja pe turci de creşterea dramatică a inflaţiei la numai câteva ore după ce banca centrală turcă a redus dobânzile pentru a patra lună consecutiv, scrie Financial Times.

Erdogan, al cărui partid de guvernământ asistă la o eroziune a susţinerii în sondaje pe fondul prăbuşirii lirei şi creşterii costurilor de trai, a catalogat majorarea drept una „istorică“ pentru muncitori, cu aproximativ 40% dintre aceştia câştigând salariul minim.

Dobânzile reale profund negative ale ţării pun presiune uriaşă pe lira turcească, ce s-a depreciat cu peste 50% în raport cu dolarul de la începutul anului. Prăbuşirea acesteia a provocat o creştere dramatică a inflaţiei într-o ţară puternic dependentă de importurile de energie şi materii prime.

Analiştii avertizează însă că majorarea salarială, deşi necesară pentru a-i proteja pe salariaţi de creşterea preţurilor alimentelor şi altor bunuri de bază, va fi în sine inflaţionistă.

Economiştii descriu determinarea lui Erdogan de sfidare a avertismentelor privind inflaţia ridicată drept un „experiment“ riscant şi fără precedent, care va duce probabil la scăparea de sub control a preţurilor, erodând şi mai mult nivelul de trai al unei populaţii care suferă deja de o sărăcie în creştere.

Mulţi turci nu-şi permit nici pâinea, iar multe brutării nu-şi permit să facă pâine, mulţi dintre turcii cei mai săraci stând la coadă pentru pâinea furnizată de stat, potrivit The New York Times.

Oamenii suferă, se plânge un electrician care stă la o astfel de coadă. Acesta câştigă 2.900 de lire pe lună, iar chiria i-a crescut la 2.000 de lire. Soţia sa cumpără mai puţin din toate. „Ne descurcăm cu greu de pe-o zi pe alta“.

Nu numai oamenii suferă, ci şi companiile. Unele companii au de câştigat de pe urma deprecierii lirei, iar succesul anumitor sectoare, cum ar fi companiile aeriene, grupurile de apărare, constructorii auto şi producătorii din sectorul chimic, toate listate, a contribuit la un boom al exporturilor, impulsionând puternic economia, a cărei creştere este aşteptată să depăşească 9% în acest an, scrie Financial Times.

Însă acest lucru vine cu preţul unei inflaţii de 30% sau mai mult în următoarele luni, care va lovi nu numai companiile care se bazează pe importuri de energie şi materii prime, dar şi pe turcii de rând.

Reducerea dobânzilor şi anunţul privitor la salariul minim, dublate de un raport al Bloomberg privitor la o nouă injecţie de capital pentru băncile de stat ale ţării, alimentează speculaţii în creştere că Erdogan ar putea încerca să devanseze alegerile prezidenţiale şi parlamentare programate pentru mijlocul anului 2023.

Situaţia din Turcia este importantă pentru regiune în condiţiile în care ţara tinde să-i şantajeze pe europeni în problema refugiaţiilor atunci când are nevoie de bani.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9471
Diferență: 0,0142
Ieri: 4.9464
Azi: 4.6905
Diferență: -0,3463
Ieri: 4.7068
Azi: 5.7699
Diferență: 0,4055
Ieri: 5.7466
Azi: 4.8974
Diferență: 0,5585
Ieri: 4.8702