Business Internaţional

Este oficial: Consiliul BCE confirmă menţinerea nivelului dobânzilor, dar şi reducerea achiziţiilor de obligaţiuni

Este oficial: Consiliul BCE confirmă menţinerea...

Autor: Mediafax

03.02.2022, 18:26 212

Consiliul executiv al Băncii Centrale Europene (BCE) a confirmat, joi, deciziile privind menţinerea actualului nivel al dobânzilor de referinţă şi reducerea achiziţiilor de obligaţiuni.

"Consiliul de conducere a confirmat deciziile adoptate la sesiunea din decembrie privind politicile monetare. În primul trimestru din 2022, Consiliul de conducere efectuează achiziţii de active nete în cadrul Programului de urgenţă privind achiziţia de obligaţiuni pe durata pandemiei (PEPP) într-un ritm mai lent decât în trimestrul precedent. Va întrerupe achiziţiile de active nete prin intermediul Programului de urgenţă privind achiziţia de obligaţiuni pe durata pandemiei (PEPP) la sfârşitul lunii martie", a anunţat joi Banca Centrală Europeană, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de MEDIAFAX.

"Consiliul de conducere intenţionează să reinvestească principalele plăţi din obligaţiuni aflate în procesul de maturitate achiziţionate prin PEPP până cel puţin în 2024", subliniază BCE.

"În conformitate cu reducerea graduală a achiziţiilor de active decisă în decembrie 2021 şi pentru a asigura că politica monetară rămâne adaptată pentru stabilizarea inflaţiei la ţinta de termen mediu, Consiliul Guvernatorilor a decis un ritm lunar de achiziţii de 40 de miliarde de euro în trimestrul al II-lea şi de 30 de miliarde de euro în trimestrul al III-lea, în cadrul Programului pentru achiziţii de active (APP). Din octombrie 2022, Consiliul Guvernatorilor va menţine achiziţiile nete de active prin APP la un nivel lunar de 20 de miliarde de euro cât timp va fi necesar pentru consolidarea impactului de acomodare a ratelor dobânzilor. Consiliul Guvernatorilor se aşteaptă ca achiziţiile nete de active să înceteze cu puţin timp înainte de a începe creşterea dobânzilor de referinţă", explică Banca Centrală Europeană.

"Dobânda privind principalele operaţiuni de refinanţare şi dobânzile instrumentului marginal de creditare şi depozitelor bancare rămân neschimbate, respectiv 0,00%, 0,25% şi -0,50%. Pentru a susţine ţinta de inflaţie simetrică de 2% şi în conformitate cu strategia de politică monetară, Consiliul se aşteaptă ca principalele dobânzi ale BCE să rămână la nivelul actual sau să ajungă la niveluri mai mici până când inflaţia va ajunge la 2% înainte de sfârşitul perioadei proiecţiilor şi în mod durabil pentru restul perioadei proiecţiilor; Consiliul apreciază că progresele înregistrate în diminuarea inflaţiei sunt suficient de avansate pentru a se reuşi stabilizarea inflaţiei la 2% pe termen mediu. Acest lucru ar putea implica şi o perioadă de tranziţie în care inflaţia să fie în mod moderat peste ţinta stabilită", subliniază Banca Centrală Europeană.

"Economia zonei euro continuă să se redreseze şi piaţa muncii se îmbunătăţeşte, ajutate de susţinerea politică amplă. Dar creşterea economică probabil va rămâne blocată în primul trimestru, în contextul în care actualul val pandemic afectează activităţile economice. (...) Inflaţia a crescut puternic în ultimele luni şi a provocat creşteri surprizătoare în ianuarie. Este generată în principal de costurile mari la energie care împing preţurile în sus în multe sectoare, precum şi de preţurile mai mari la alimente. Inflaţia probabil va rămâne ridicată mai mult decât era anticipat, dar ar putea scădea pe parcursul anului", a afirmat Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene.

Inflaţia în zona euro a fost de 5,1% în ianuarie 2022, în creştere faţă de 5,0% în decembrie 2021, potrivit estimărilor oficiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO