Business Internaţional

Este oficial: Fostul ministru de finanţe Rishi Sunak şi-a lansat candidatura pentru postul lui Boris Johnson

Este oficial: Fostul ministru de finanţe Rishi Sunak...

Autor: Laura Buciu

12.07.2022, 15:24 48

Fostul ministru de finanţe Rishi Sunak, favorit pentru a deveni viitorul prim-ministru al Marii Britanii, şi-a început marţi campania promiţând „onestitate”, într-o luptă tot mai tensionată şi mai divizată pentru a-i succeda lui Boris Johnson, potrivit Reuters.

Un număr iniţial de 11 candidaţi şi-au anunţat candidatura pentru a deveni liderul Partidului Conservator aflat la guvernare şi următorul premier al Marii Britanii, după ce Boris Johnson a fost nevoit să demisioneze pe fondul mai multor scandaluri.

Doar cei care vor obţine marţi nominalizări din partea a 20 dintre cei 358 de colegi conservatori din parlament vor trece la primul vot, care va avea loc miercuri.

În condiţiile în care majoritatea candidaţilor au declarat că vor reduce taxele dacă vor câştiga, Sunak, actualul favorit al caselor de pariuri, a încercat să se prezinte ca un candidat serios, promiţând o onestitate „matură”, „nu poveşti”.

„Nu este credibil să promiţi mai multe cheltuieli şi taxe mai mici”, a declarat Sunak.

În calitate de ministru de finanţe, Sunak a pus Marea Britanie pe calea de a avea cea mai mare povară fiscală din anii '50 încoace, iar ceilalţi candidaţi la funcţia de prim-ministru s-au îndreptat împotriva lui în ceea ce priveşte impozitele, majoritatea spunând că vor supraveghea imediat reducerile.

Sunak a declarat că nu a vrut să se distanţeze de deciziile fiscale pe care le-a luat în timpul pandemiei COVID-19.

„În timp ce acest lucru poate fi incomod din punct de vedere politic pentru mine, este, de asemenea, adevărul. La fel ca şi faptul că, odată ce vom pune stăpânire pe inflaţie, voi scădea povara fiscală”, a spus el. „Este o chestiune de când, nu de dacă”.

Fostul ministru de finanţe are cel mai larg sprijin în rândul colegilor care şi-au exprimat public punctul de vedere, inclusiv susţinerea vicepremierului Dominic Raab.

„Ştiu că Rishi are ceea ce trebuie”, a declarat Raab, prezentându-l pe Sunak la evenimentul de lansare a campaniei sale.

Învingătorul şi noul prim-ministru al Marii Britanii vor fi anunţaţi pe 5 septembrie.

Principalul partid de opoziţie, Partidul Laburist, va prezenta marţi o moţiune de cenzură împotriva guvernului pentru a încerca să îl forţeze pe Johnson să plece imediat din funcţie. Votul va avea loc miercuri şi, deşi unii conservatori şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la rămânerea lui Johnson în funcţia de prim-ministru, este foarte puţin probabil ca aceştia să o susţină.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO