Business Internaţional

Este oficial: NATO a început aplicarea planului pentru apărarea Poloniei şi a ţărilor baltice, chiar dacă Turcia se opune

Este oficial: NATO a început aplicarea planului pentru...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

02.07.2020, 17:09 2358

Alianţa Nord-Atlantică a aplicat, începând de joi, planul de acţiune pentru apărarea Poloniei şi ţărilor baltice, după ce Turcia a decis să renunţe la exercitarea dreptului de veto faţă de această iniţiativă, afirmă oficiali citaţi de agenţia de presă Reuters.

Planul destinat apărării Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei, un document clasificat, a fost elaborat ca reacţie la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, fiind aprobat de Alianţa Nord-Atlantică la summitul de la Londra, desfăşurat în decembrie 2019.

Dar Turcia, stat membru NATO, s-a opus aplicării planului defensiv până când grupul insurgent kurd din Siria numit Unităţile Populare de Protecţie (YPG) nu va fi considerat organizaţie teroristă.

"Turcia a renunţat la obiecţii", a declarat un oficial din cadrul Ministerului francez al Forţelor Armate.

Un diplomat NATO a confirmat că planul a început să fie implementat. Un alt oficial NATO a explicat că Turcia a fost supusă presiunilor pentru renunţarea la obiecţii.

"Implementarea deciziei politice de la Londra este un succes al NATO", a reacţionat Raimundas Karoblis, ministrul lituanian al Apărării.

Ministerul turc de Externe nu a făcut niciun comentariu pe această temă.

Alianţa Nord-Atlantică a refuzat să facă vreun comentariu direct pe tema iniţiativei, precizând că "există planuri pentru apărarea tuturor statelor membre, fiind revizuite şi actualizate constant".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO