Business Internaţional

Este oficial: Trump este noul preşedinte al Statelor Unite. Colegiul Electoral confirmă victoria lui Donald Trump în scrutinul prezidenţial

Este oficial: Trump este noul preşedinte al Statelor...

Autor: Mihai Draghici

20.12.2016, 01:22 110

Colegiul Electoral federal, format din 538 de membri, s-a întrunit luni pentru a valida rezultatele scrutinului prezidenţial din 8 noiembrie.

Doar doi dintre cei 306 electori federali republicani, amândoi din Texas, au schimbat opţiunile de vot. Donald Trump a primit 304 voturi federale, cu mult faţă de necesarul de 270. Hillary Clinton, candidata democrată, a primit doar 232 de voturi federale.

Pe fondul informaţiilor privind presupusa implicare a serviciilor secrete ruse în campania electorală prezidenţială, 40 de membri ai Colegiului Electoral ceruseră oficial un raport al serviciilor de informaţii despre presupusa influenţă exercitată de Rusia.

Statele Unite au un sistem electoral federal, cu electori reprezentând circumscripţii, preşedintele fiind desemnat de Colegiul Electoral, conceput ca filtru democratic. Democrata Hillary Clinton este al doilea candidat la preşedinţie din ultimele cinci scrutinuri care câştigă votul popular, dar pierde la nivelul Colegiului Electoral, ratând astfel funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

Sistemul electoral american este specific unei naţiuni federale cu două partide principale, fiind construit astfel încât fiecare circumscripţie să fie bine reprezentată şi pentru evitarea unor situaţii-limită. Cetăţenii americani nu aleg preşedintele în mod direct, ci desemnează electori federali. Fiecare dintre cele 50 de state şi Districtul Columbia sunt reprezentate proporţional în Colegiul Electoral federal care desemnează preşedintele. Numărul electorilor fiecărui stat este egal cu cel al reprezentanţilor în Congres, fiind în total de 538, corespunzând cu 435 de membri ai Camerei Reprezentanţilor, 100 de senatori, plus trei reprezentanţi ai Districtului Columbia. Cei 538 de membri ai Colegiului Electoral, ţinând cont în general de voturile din fiecare circumscripţie, aleg preşedintele SUA prin vot majoritar, respectiv cu cel puţin 270 de voturi.

În afară de funcţia de a reprezenta fiecare circumscripţie, Colegiul Electoral federal este un element al democraţiei reprezentative, fiind teoretic un filtru pentru blocarea anumitor situaţii "nedemocratice". De fapt, în momentul creării Colegiului Electoral, autorii Constituţiei SUA l-au dorit a fi un instrument calificat pentru desemnarea preşedintelui naţiunii. Teoretic, Colegiul Electoral poate bloca învestirea unui candidat popular dar care ar reprezenta un pericol pentru naţiunea americană.

La începutul lunii ianuarie, Congresul SUA va lua act de votul Colegiului Electoral şi urmează să valideze rezultatul. Donald Trump va fi învestit oficial în funcţie pe 20 ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO