Business Internaţional

Este posibilă o lume fără fraudă?

Este posibilă o lume fără fraudă?

Autor: Bogdan Cojocaru

12.04.2016, 00:04 253
„Documentele Panama“ au provocat un cutremur care încă mai zguduie planeta politică şi pe cea financiară. Marchează acest scandal începutul unei noi ere a onestităţii şi integrităţii? Sau totul se va scufunda în uitare? La aceste întrebări caută răspunsuri Le Monde.

Pentru William Bourdon, avocat la baroul din Paris, acesta nu este decât începutul: „Documentele Panama vor fi urmate de documentele Hong Kong, apoi de documentele Dubai, Beijing“ . El crede că această „uriaşă cutie a Pandorei deschisă“, această „nouă furtună de foc şi de furie a traversat planeta şi-i va forţa pe liderii noştri să se trezească din toropeală şi să construiască maşinării de smuls buruienile sub forma sancţiunilor contra instituţiilor financiare care continuă să colaboreze cu aceste găuri negre ale planetei“. „Documentele Panama“ fac parte din acele cauze care-i fac „pe cinici să se trezească, care-i activează pe oportunişti şi fac să pară ridicoli pe cei care invocă drepturile omului pentru a-şi legitima faptele imorale. Vorbim, de asemenea, de etalarea bogăţiei în faţa sărăciei extreme în creştere.“

În schimb, pentru scriitorul Jonas Lüscher, care arată cu degetul spre „clica obişnuită de cleptocraţi, de dictatori, oligarhi, terorişti, mari industriaşi, de biciclişti şi fotbalişti judecaţi deja de fraudă fiscală“, aceste practici nu mai surprind pe nimeni.

Nu ne rămâne decât să filosofăm, „să râdem de ei, să ne batem joc de aceşti moguli care-şi petrec scurta lor viaţă în compania altora la fel de respingători, care construiesc scheme offshore  complexe şi înfiinţează, în republici bananiere, societăţi paravan pentru care inventează nume idioate“ şi, deziluzionaţi, ne mulţumim să recunoaştem că „şi cei mai buni din lume - şi din actuala lume capitalistă, vândută nouă ca atare în lipsa unei alternative – trebuie să facă ceva rău“.

Între timp, din Germania, ministrul de finanţe Wolfgang Schäuble a cerut ţărilor lumii să colaboreze în lupta contra fraudei fiscale şi spălării de bani. Berlinul a propus ca ţările lumii să împartă între ele liste naţionale cu numele beneficiarilor companiilor paravan. Planul a fost redat în detaliu de ziarele Handelsblatt şi Die Welt.

„Aceste registre ar trebui întocmite la nivel naţional şi legate într-o reţea internaţională“, a spus Schäuble. Ţarile UE au convenit deja să realizeze astfel de registre până anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO