Business Internaţional

Este revenirea economică din zona euro solidă şi sustenabilă? Pieţele „se tem“ că da. Chiar şi Grecia a crescut în primul trimestru

Este revenirea economică din zona euro solidă şi sustenabilă? Pieţele „se tem“ că da. Chiar şi Grecia a crescut în primul trimestru

Protestatar anti-Grexit fluturând un steag cu simbolul monedei euro

Autor: Bogdan Cojocaru

05.06.2017, 19:20 2242

Activitatea de afaceri din zona euro a crescut în luna mai cu cel mai rapid ritm din ultimii şase ani, propulsată de creşterea din cele mai mari economii ale regiunii, Germania şi Franţa. 

Şi în Italia şi Spania forţa de propulsie economică creşte. Dacă Italia se remarcă prin comenzile pentru industrie, în Spania iese în evidenţă numărul angajărilor.

Lună de lună organizaţiile de prognoză economică aduc date încurajatoare despre zona euro care sugerează că revenirea de acolo devine puternică şi sustenabilă. Pentru Financial Times, revenirea zonei euro este surpriza economică a acestui an, spre deosebire de cea a SUA. Acest lucru înseamnă o proba­bi­litate mai mare ca BCE să înceapă să ia în consi­derare mai serios înăsprirea/norma­lizarea politicii monetare, cea care a făcut din bursele de acţiuni un câştigător al schemelor neorto­doxe de stimulare economică. Joi, membrii boardului Băncii Centrale Europene se vor întâlni pentru a discuta despre economia zonei euro şi despre viitorul politicii monetare. Mulţi economişti se aşteaptă ca BCE să adopte un ton mai relaxat despre riscurile economice. Principalele burse europene de acţiuni au întâmpinat noua săptămână cu scăderi.

Mulţi investitori şi economişti cred că revenirea de acum din zona euro se dezvoltă pe fundaţii solide, notează FT. Peter Praet, economistul-şef al BCE, vorbeşte despre un impuls din ce în ce mai „puternic“ într-o economie care „a demonstrat o rezistenţă remarcabilă la şocuri externe“. Mulţi se aşteptau ca „bomba“ Donald Trump să impri­me economiei  americane o viteză superioară, dar efectele stimulative ale politicilor noii ad­mi­nis­traţii de la Washington se lasă aşteptate.

În schimb, mulţi remarcă acum avansul considerabil al economiei zonei euro. Însă supraperformanţa economiei zonei euro în raport cu cea americană este vizibilă de mult mai mult timp. În pofida crizei greceşti din 2015, creşterea totală din uniunea monetară din ultimii doi ani şi jumătate o depăşeşte pe cea a SUA. Zona euro a avansat cu 5,1% în această perioadă, faţă de o creştere de 4,6% în SUA.  Un semn şi mai încurajator, spune Praet, este aria mare pe care revenirea europeană o acoperă. Chiar şi Grecia a crescut în primul trimestru al acestui an. Italia a avansat cu 0,4%, iar guvernul şi-a îmbunătăţit recent prognoza de creştere. PIB-ul portughez a sărit cu 1%. De asemenea, economiştii din sectorul privat cred că revenirea a ajuns la o calitate pe care şi-o poate susţine singură. Erik Nielsen, economist-şef la UniCredit, apreciază că reve­nirea a fost ajutată să facă „primul pas de expor­turi, iar acum avansul este susţinut de consum şi, în unele locuri, de investiţii“.

Arne Pohlman şi Ricard Torné de la FocusEconomics subliniază şi că zona euro îşi face ordine în problemele politice. Alegerea lui Emmanuel Macron ca preşedinte a înlăturat pericolul ca extremismul să preia conducerea Franţei, iar partidul cancelarului Angela Merkel conduce detaşat în preferinţele de vot înainte de alegerile din septembrie. Estimarea de creştere a economiei zonei euro pentru 2017 a fost majorată de la 1,4% în vara trecută la peste 1,7% acum, potrivit FocusEconomics. Mulţi economişti au remarcat că un astfel de ritm de creştere este mai mare decât unul „normal“ pentru zona euro, ceea ce explică scăderea şomajului.

Acesta a scăzut de la 12% în 2013, la 9% în aprilie. Economiştii avertizează oamenii să nu se lase cuprinşi de euforie deoarece zona euro are multe probleme de structură pentru care încă nu se aplică soluţii. Completarea uniunii bancare, crearea unei uniuni a capitalului şi integrarea fiscală mai în profunzime rămân chestiuni controversate în Europa.

Însă, ce contează acum cel mai mult este că „perspectivele pentru economia zonei euro par să se îmbunătăţească“, după cum remarcă Chris Williamson, economist-şef la IHS Markit, firmă de prognoză economică. Indicatorii firmei, printre care şi cei care măsoară activitatea de afaceri, sugerează o creştere de 0,7% pentru trimestrul doi. Williamson crede că multe organizaţii de prognoză vor începe să-şi îmbunătăţească estimările de creştere pentru acest an.

AFACERI DE LA ZERO