Business Internaţional

Este Spania pe cale să devină următoarea Italie? Marea temă a acestor alegeri este fragmentarea electoratului. Astfel, va fi Madridul tras către extreme?

Este Spania pe cale să devină următoarea Italie? Marea...

Autor: Catalina Apostoiu

19.04.2019, 00:04 4086

În timp ce ascensiunea mişcării antiimigranţi, antifeministe Vox este alarmantă, posibilele rezultate ale alegerilor din această lună nu par să prezinte riscuri, scrie Ferdinando Giugliano, editorialist la Bloomberg.

Partidele antisistem au înregistrat avansuri reale în Europa Sudică în ultimii ani, iar în contextul în care Spania merge la vot în această lună, mulţi sunt îngrijoraţi de ascensiunea Vox, o mişcare antiimigranţi şi antifeministă care a devenit o adevărată forţă electorală.

Pentru cei îngrijoraţi de orientarea Europei către populism, Madridul este departe de a urma calea Romei, şi cu atât mai puţin a Budapestei şi Varşoviei, scrie Giugliano. Partidele tradiţionale îşi menţin avansul, ceea ce înseamnă că următorul guvern nu va fi probabil foarte diferit de cele anterioare. Deşi acesta este al treilea vot naţional din patru ani, economia spaniolă a rezistat în faţa instabilităşii.

Totuşi, îngrijorările privitoare la Vox rămân. Vox nu este, bineînţeles, singurul partid antisistem care câştigă voturi în Spania. Podemos, partidul de extremă stânga condus de Pablo Iglesias, o duce mai rău decât în 2015, dar ar putea câştiga totuşi 12-13% din voturi. Partidele regionale sunt puternice de asemenea.

După cum remarcă Antonio Barroso, cercetător la firma de consultanţă Teneo, sunt o mulţime de alegători nedecişi. Dar marea temă a acestor alegeri este fragmentarea electoratului. Astfel, va fi Madridul tras către extreme?

Din fericire, şansele par să fie reduse, în opinia editorialistului de la Bloomberg. Există trei posibile rezultate ale acestor alegeri şi niciunul nu pare a fi îndeosebi alarmant. În prima posibilitate, partidul socialist aflat la guvernare ar forma o coaliţie de stânga-centru cu sprijinul Podemos şi al unor partide regionale.

Sau Petro Sanchez, şeful partidului ar putea înclina spre centru şi încerca să formeze o alianţă cu Ciudadanos.

Dacă Sanchez va reuşi să încheie oricare dintre aceste parteneriate (un lucru departe de a fi sigur), Uniunea Europeană sau investitorii nu au multe motive de a se teme.

A doua posibilitate priveşte un guvern de dreapta format de Partidul Popular şi Ciudadanos cu sprijinul Vox. Deşi este greu de imaginat, o astfel de coaliţie nu ar reprezenta un dezastru pentru economie, scrie Giugliano.

A treia posibilitate este ca fragmentarea politică să fie prea mare pentru a permite crearea unui guvern. Totuşi, economia s-a dovedit rezistentă în faţa absenţei unui guvern puternic.

Investitorii par optimişti. Randamentul obligaţiunilor spaniole pe zece ani este doar uşor cu peste un punct procentual pentru cel al obligaţiunilor germane echivalente şi cu mult sub cel al Italiei. După toată drama cu care s-a confruntat Europa de sud în acest deceniu, Spania pare încă relativ neinteresantă. Iar acest lucru este un compliment, concluzionează editorialistul Bloomberg. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO