Business Internaţional

Estonia trece printr-o criză acută de forţă de muncă. Duce lipsă de IT-işti, bucătari, şoferi de camion, dar şi de poliţişti şi chiar executivi

Piaţa primăriei din Tallinn, capitala Estoniei

Piaţa primăriei din Tallinn, capitala Estoniei

Autor: Catalina Apostoiu

17.12.2018, 00:04 606

Într-un raport recent, OCDE nota că în Estonia tendinţele demografice negative şi plecarea peste graniţe a muncitorilor au accentuat deficitul de forţă de muncă şi au ridicat costurile procesului de recrutare.

„Reforma recentă a politicilor din do­meniul imigraţiei a înlesnit accesul la muncitori calificaţi din ţările din afara UE. Cotele anuale rămân stricte, dar ar putea fi relaxate, ceea ce ar putea contribui la diminuarea penuriei de forţă de muncă“, se mai arată în raport.

Luna trecută, ministerul eston de finanţe anunţa că Estonia a ajuns la punctul de epuizare a sursei de forţă de muncă din rândul şomerilor, potrivit ERR News.

„Nu ne putem aştepta la o soluţionare facilă a problemei forţei de muncă în condiţiile în care şomajul este relativ scăzut, iar scăderea populaţiei de vârstă activă reprezintă un factor în plus. Aceasta înseamnă că firmele va trebui să ţină seama de faptul că pe viitor va trebui să se descurce cu mai puţini oameni dacă intenţionează să-şi extindă sau reorganizeze activitatea“, a declarat Erki Mohmuste, analist în cadrul ministerului eston de finanţe.

„În rândul celor de vârstă activă, rata de ocupare a forţei de muncă se situează la un maxim istoric de 68%, unul dintre cele mai ridicate din UE. Deficitul de forţă de muncă, o problemă menţionată de un număr în creştere de antreprenori, indică faptul că a găsi angajaţi nu mai este posibil în aceleaşi condiţii ca în trecut“, a adăugat acesta.

Comentarii similare au fost lansate şi de banca centrală a Estoniei, potrivit căreia piaţa locurilor de muncă este una a angajaţilor, iar aproximativ 7% din angajaţi şi-au schimbat locul de muncă în fiecare din primele trei trimestre ale acestui an, ceea ce înseamnă că angajatorii va trebui să ofere salarii mai mari şi condiţii mai bune pentru a atrage muncitori. Un număr mai mare de oameni mai în vârstă sunt de asemenea angajaţi, potrivit unor date recente ale institutului eston de statistică.

Potrivit unui sondaj al fondului eston de asigurare de şomaj EUIF, piaţa muncii din Estonia va avea nevoie în special de pro­gramatori, bucătari şi şoferi de camion în următorii ani. În sectorul serviciilor, cererea cea mai mare se înregistrează pentru personal din sectorul securităţii şi pentru servicii de curăţenie.

Între timp, sectorul manufacturier are nevoie de muncitori necalificaţi şi specialişti, cusători, tâmplari, manageri de proiecte în domeniul construcţiilor.

În sectoarele social şi al serviciilor medicale este nevoie acută de îngrijitoare, asistente şi farmacişti. Sectorul educaţiei are probleme în a găsi suficienţi profesori şi asistenţi de profesori.

Criză de forţă de muncă este şi în poliţie, deşi ministrul de interne Andres Anvelt nu se panichează şi spune că nu este vorba chiar de o criză.

În acelaşi timp, compania de recrutare de executivi Amrop susţine că Estonia duce lipsă şi de executivi, potrivit Baltic Times.

Kroot Kilvet, de la Luminor Estonia, spune că deficitul de muncitori îi obligă pe industrialişti să investească mai mult în tehnologie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO