Business Internaţional

Estul fost comunist se îndepărtează de Rusia, comercial

Cea mai mare bancă a Rusiei, Sberbank, şi-a vândut subsidiara din Slovacia în de­cembrie şi a semnalat că este interesată să iasă şi de pe celelalte pieţe europene „nesemnificative“

Cea mai mare bancă a Rusiei, Sberbank, şi-a vândut subsidiara din Slovacia în de­cembrie şi a semnalat că este interesată să iasă şi de pe celelalte pieţe europene „nesemnificative“

Autor: Bogdan Cojocaru

16.02.2016, 00:03 1116
Comerţul Rusiei cu flancul estic al Uniunii Europene s-a redus cu aproape o treime anul trecut, în condiţiile în care sancţiunile impuse după anexarea Crimeii şi impactul economic al prăbuşirii preţurilor materiilor prime au slăbit şi mai mult legăturile deja fragile dintre Moscova şi foştii săi parteneri. 

Exporturile Lituaniei, Letoniei, Estoniei, Poloniei, Cehiei şi Bulgariei către Rusia s-au diminuat în medie cu 30% în 2015. Un declin similar a fost observat în primele 11 luni ale anului trecut în ceea ce priveşte vânzările de bunuri ale Ungariei şi Slovaciei, scrie Financial Times. Exporturile României au scăzut cu 33% în primele nouă luni, potrivit celor mai recente date.

Rusia a blocat importurile europene de produse alimentare ca răspuns la sancţiunile occidentului după anexarea Crimeii în 2014. Declinul comerţului a fost exacerbat de recesiunea din Rusia şi de prăbuşirea preţurilor petrolului, care a redus valoarea exporturilor de energie ruseşti.

Balazs Jarábik, analist al Institutului pentru Politici Central-Europene, spune că acest conflict a reactivat un trend care a început după colapsul Uniuni Sovie­tice, dar care încetinise în ultimii ani, mai ales în timpul crizei din zona euro.

„Reducerea amprentei economice a Rusiei în Europa Centrală şi de Est este un trend în desfăşurare de mai mult timp, iar sancţiunile şi scăderea preţu­rilor petrolului ajută doar la accelerarea tendinţei. Unele dintre vechile legături pot fi reconstruite, dar cred că politica va continua să otrăvească sau să perturbe relaţiile comerciale cu zona baltică şi în special cu Polonia“, a spus Jarábik.

Şi companiile ruseşti mari se retrag din regiune, după manevre similare efec­tuate în Europa de Vest. Cea mai mare bancă a Rusiei, Sberbank, şi-a vândut subsidiara din Slovacia în de­cembrie şi a semnalat că este interesată să iasă şi de pe celelalte pieţe europene „nesemnificative“. Producătorul de petrol Lukoil şi-a vândut reţelele de benzinării din Ungaria, Cehia şi Slovacia de când au fost introduse sancţiunile.

În ceea ce priveşte Polonia, cea mai mare economie din Europa de Est, Rusia a retrogradat de pe locul cinci la exporturi şi doi la importuri în 2013 pe poziţia a şaptea şi respectiv a treia anul trecut.

Pentru prima dată, Polonia importă acum mai multe bunuri din China decât din Rusia.  

Chiar şi Bulgaria, un aliat apropiat al URSS şi care încă mai are legături solide cu Rusia, religia ortodoxă fiind una dintre ele, se dezlipeşte comercial de Rusia. Pentru Bulgaria, Germania a luat locul Rusiei ca sursă principală de importuri.

În Lituania, membrul UE care depinde cel mai mult de comerţul cu Rusia, ponderea exporturilor către statul vecin s-a redus de la 21% în 2014 la 14% anul trecut.

Analiştii de la Euler Hermes au calculat că problemele legate de conflictul din Ucraina au înjumătăţit creşterea economică în comparaţie cu cea din anul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO