Business Internaţional

Euforie în Brazilia după ce preşedintele a ajuns aproape să fie pus sub acuzare

Euforie în Brazilia după ce preşedintele a ajuns...

Autor: Nicoleta Stoianovici

18.04.2016, 14:42 548

Preşedintele de stânga al Braziliei, Dilma Rousseff, a suferit o înfrangere umilitoare în urma votului pentru punerea ei sub acuzare desfăşurat duminică în Camera Deputaţilor, titrează Reuters. Votul se va solda cel mai probabil cu plecarea ei de la conducerea ţării cu numai câteva luni înaintea Jocurilor Olimpice.

Anunţul a fost întâmpinat cu artificii in Sao Paulo si Rio de Janeiro după ce opoziţia a depăşit, cu o marjă semnificativă, cele două treimi din voturile necesare pentru a o trimite pe Roussef la audieri în Senat. Deputatul care a adus votul cu numărul 342, decisiv pentru rezultat, a fost purtat pe braţe, după trei zile de dezbateri.

În final, au fost numărate 367 de voturi în favoarea punerii sub acuzare, 137 de voturi împotriva şi 7 abţineri. Doi deputaţi au absentat de la vot.

Pieţele financiare din Brazilia anticipau deschideri în creştere luni, în urma votului care marchează un pas important către întreruperea celor 13 ani de conducere a Partidului Muncitorilor din cea de-a noua mare economie a lumii.

Dacă Senatul votează printr-o majoritate simplă la începutul lunii mai în favoarea punerii sub acuzare, Roussef ar fi suspendată din funcţie şi înlocuită de către vicepreşedintele Michel Temer până la soluţionarea procesului. Temer ar rămâne la conducere până în 2018 dacă Rousseff este găsită vinovată.

Lupta pentru punerea sub acuzare, ce a avut loc concomitent cu cea mai apăsătoare recesiune din Brazilia din  anii 1930, a polarizat opinia celor 200 de milioane de locuitori într-un mod comparabil cu sentimentul de la finele dictaturii militare din 1985. Sondajele de opinie arată că 60% dintre brazilieni sunt de acord cu punerea sub acuzare a lui Rousseff, prima femeie preşedinte din Brazilia, la numai doi ani de la realegerea sa în 2014.

De asemenea, punerea sub acuzare a iniţiat o confruntare aprigă între Rousseff, în vârstă de 68 de ani, şi Temer, 75 de ani, care ar putea destabiliza viitorul guvern şi ar putea arunca Brazilia în incertitudine pe durata următoarelor luni. Activitatea guvernului a fost paralizată în ajunul Jocurilor Olimpice şi în contextul eforturilor de a combate epidemia generată de virusul Zika.

Cu toate că nu a fost acuzat de corupţie, guvernul condus de Rousseff a fost pătat de un scandal ce a implicat compania Petrobras, al cărei acţionar majoritar este statul brazilian, care operează în industria petrolieră.

Criticii procesului de punere sub acuzare au afirmat că acesta a devenit un referendum al popularităţii preşedintelui (sub 10%)  şi ar putea crea un precedent pentru înlăturarea altor demnitari.

Cu toate acestea, firmele susţin înlocuirea preşedintelui şi privesc spre Temer cu speranţa că acesta va readuce creştere şi încredere în economia estimată la 2.000 de miliarde de dolari. Plecarea lui Rousseff ar putea aduce noi oportunităţi în industria petrolieră pe care statul se bazează. Pe de altă parte, sindicatele se tem de restructurări şi privatizări.

Privită cândva drept un colos al pieţelor emergente, Brazilia a suferit în urma scăderii preţurilor materiilor prime, iar ratingul de ţară a fost retrogradat în decembrie.

Deşi Rousseff nu a fost acuzată de corupţie, mulţi dintre cei care îi vor decide soarta au reputaţia pătată. Promotorul acţiunii de înlăturare de la putere, Eduardo Cunha, a fost acuzat de corupţie şi spălare de bani privind scandalul Petrobras şi deasupra sa au fost ridicate semne de întrebare privind conturi nedeclarate din Elveţia, confrom Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO