O adevărată bătălie se profilează între cele mai puternice ţări ale Europei şi Banca Centrală Europeană pentru controlului unui nou instrument monetar despre care ambele părţi se tem că ar putea destabiliza sistemul bancar al continentului dacă nu este gestionat corect, scrie Politico.
În centrul conflictului se află euro digital, dezvoltat de ani întregi de BCE. Pe măsură ce proiectul se apropie de realitate, tensiuni ies la suprafaţă. Mai multe guverne UE, printre care cele ale Franţei şi Germaniei, argumentează că BCE a căpătat prea mult control asupra unui aspect crucial: câtă monedă digitală li se va permite cetăţenilor să deţină în „portofelele“ susţinute de banca centrală.
Aspectul poate părea unui tehnic nerelevant, însă mizele sunt enorme. Politicienii şi tehnocraţii se tem că dacă limita este setată prea sus, cetăţenii ar putea retrage sume vaste din băncile tradiţionale în timpul unei crize, periclitând stabilitatea întregului sistem bancar. Unii sunt de asemenea îngrijoraţi că orice limită ar afecta libertatea financiară personală, potrivit unui diplomat.
Conflictul ridică un semn de întrebare fundamental: unde se termină autoritatea băncii centrale şi unde începe cea a ţărilor membre UE?
Pentru unii, situaţia reprezintă o rezistenţă necesară împotriva depăşirii de către BCE a atribuţiilor sale. În Frankfurt însă oficialii o văd ca pe un amestec al politicului într-un domeniu în care acesta nu ar trebui să aibă ce să caute. În centrul său, disputa are mai puţin de-a face cu tehnicalităţi, fiind mai degrabă o „bătălie pentru putere“.
Peste 100 de bănci centrale au analizat ideea creării unei monede digitale naţionale, însă în timp ce multe dintre eforturile respective au pierdut din vigoare între timp, BCE a rămas fermă pe poziţii, promovând euro digital ca pe o alternativă revoluţionară la sistemele existente de plăţi, una despre care aceasta speră că va reduce dependenţa Europei de serviciile dominante din SUA şi non-UE.
Însă determinarea băncii centrale a stârnit în acelaşi timp teamă în rândul unor ţări UE, care privesc acum proiectul ca fiind unui periculos de tehnocrat.
Bruxelles-ul se foloseşte de influenţa sa politică pentru a diminua puterea BCE în negocierile privitoare la aspecte cruciale legate de designul euro digital.
Pentru diplomaţi, euro digital nu este doar un instrument monetar, ci o problemă mai amplă care ar putea transforma modul în care europenii gestionează plăţile de zi cu zi.
Unele ţări membre sunt de asemenea profund preocupate de modul în care proprii cetăţeni vor primi un proiect gândit de tehnocraţi despre care aceştia bănuiesc că sunt rupţi de realitate.