Business Internaţional

Euro, încotro? Dacă este prea puternic, euro riscă să acţioneze ca o frână pentru exportatorii europeni în plină criză. Moneda a urcat puternic pe drumul de revenire netezit de BCE, dar ar putea rămâne curând fără energie

O monedă în apreciere face exporturile mai scumpe pe piaţa internaţională, iar în depreciere face ca produsele din import să coste mai mult.

O monedă în apreciere face exporturile mai scumpe pe piaţa internaţională, iar în depreciere face ca produsele din import să coste mai mult.

Autor: Bogdan Cojocaru

07.06.2020, 21:11 982

Ajutat de eforturile fără precedent ale Băncii Centrale Europene de a lupta cu recesiunea din zona euro, moneda euro a marcat săptămână trecută cea mai lungă perioadă de apreciere faţă de dolar din ultimii nouă ani. Deşi poate reflecta încrederea investitorilor, sau doar disperarea lor după active ceva mai sigure în comparaţie cu altele prea riscante, urcuşul poate avea un efect negativ important. O monedă în apreciere face exporturile statelor care o folosesc mai scumpe şi astfel mai puţin atractive pe pieţele internaţionale. O astfel de situaţie nu este bună pentru revenirea unei economii din recesiune. Pe acelaşi principiu, deprecierea face importurile mai scumpe.

Însă sunt semne că euro este pe cale să-şi piardă energia de ascensiune în raport cu dolarul. Ce se va întâmpla de acum încolo cu această pereche de valute va depinde mai mult de vigoarea monedei ame­ricane, scrie Bloomberg.

Euro a marcat joi, ziua în care BCE a anunţat extinderea programului său de stimulare prin achiziţii de active cu 600 de miliarde euro, la 1,350 de miliarde de euro, a noua zi consecutivă de creştere. Moneda unică europeană şi-a continuat saltul şi vineri. Într-o săptămână, aprecierea a fost de 2,4%. A fost a treia săptămână consecutivă cu evoluţie pozitivă. Urcuşul a dus euro dincolo de câteva praguri de rezistenţă în raport cu dolarul sau alte monede de circulaţie internaţională, însă sunt unii strategi care îndeamnă la prudenţă, iar indicatori tehnici au început să emită avertismente.

„Aprecierea euro indusă de BCE rămâne fără benzină“, spune Petr Krpata, analist la ING. De acum încolo, orice urcuş semnificativ ar trebui să aibă drept cauză mai degrabă slăbiciunile dolarului decât impactul adiţional al eforturilor BCE.

În prezent, euro pare supraevaluat în raport cu dolarul. O arată un indicator al puterii relative care ia în calcul viteza şi mărimea oscilaţiilor de preţ. Un alt indicator, bazat pe măsurarea probabilităţii, sugerează că mişcarea de ascensiune ar putea înceta în următoarele zile în condiţiile în care cursul se apropie de nivelul maxim al acestui an, de 1,1495 do­lari pentru un euro. Strategul-şef al direcţiei de analiză a cursurilor valutare de la Citigroup, Ebrahim Rahbari, le-a spus investitorilor că acum este un moment potrivit pentru a-şi lichida unele investiţii şi încasa profitul, deşi rămâne încrezător în euro. Un analist de la ABN Amro a spus că ar fi prematur de aşteptat „o apreciere puternică continuată“ a mo­nedei europene în condiţiile în care programul de reconstrucţie economică al Comisiei Europene se va lovi de discuţii dificile.

Aprecierea euro a venit în paralel cu creşterea burselor de acţiuni în contextul apariţiei unor semnale că a început deja să se vadă drumul de revenire economică. Însă bursele s-au îndepărtat de mult timp de realitatea din economie sub efectul euforic al lichidităţilor injectate pe pieţe de băncile centrale. Chiar şi acum, când BCE s-a angajat să facă „orice este necesar“ pentru a ajuta economia zonei euro, pieţele cer şi mai mult. Unii observatori sunt îngrijoraţi că revenirea recentă a apetitului pentru active mai riscante a ajuns prea departe, fapt care ar putea apăsa pe cursul euro. În martie, euro şi-a revenit de la minimele din timpul pandemiei cu un salt de 5% într-o săptămână doar pentru a plonja cu 3,5% în doar câteva zile. Totuşi, mulţi observatori rămân încrezători în moneda europeană, spunând că zona euro pare mai atractivă.

Un analist de la Mizuho Bank crede că „euro va continua să urce şi se va îndrepta spre 1.20 de dolari pe unitate“ şi că BCE a sprijinit „dramatic“ moneda reducând riscurile.

Euro şi-a luat energie şi din încrederea indusă de pachetul de stimulare economică de 130 de miliarde de euro anunţat săptămâna trecută de Germania, cea mai mare economie europeană, şi de la date mai bune decât s-a anticipat din economia germană.

Există însă pesimiştii. Economistul de la ABN Amro Nick Kounis crede că extinderea cu 600 de miliarde de euro de către BCE a programului său de achiziţii de active nu va fi suficientă pentru a acoperi nevoia de finanţare a guvernelor europene anul acesta şi următorul. Frederik Ducrozet, de la Banque Pictet & Cie’s, se aşteaptă ca BCE să-şi extindă şi mai mult programul, cu 500 de miliarde de euro, în septembrie. Aşteptările JPMorgan Chase sunt pentru 750 de miliarde de euro în plus în al patrulea trimestru al acestui an.

„Pieţele vor vrea mai mult dacă nu apar semnale puternice că BCE se apropie de ţinta sa de inflaţie“, a explicat analistul de la Mizuho Bank. BCE estimează o inflaţie de 0,3% “n 2020, de 0,8% “n 2021 şi de 1,3% “n 2022. Ţinta este de 2%. Deocamdată, efortul recent al BCE nivelează yieldurile obligaţiunilor suverane din zona euro, ceea ce înseamnă că costurile de finanţare ale unor state ca Italia se apropie de cele foarte mici ale Germaniei. Astfel, BCE a redus riscurile apariţiei unei noi crize a datoriilor în regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO